Новини

 

У КНУ відбулася лекція Посла Румунії в Україні

08.05.2024

Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні пан Александр Віктор Мікула прочитав лекцію «Європейська інтеграція та досвід інтеграції Румунії до ЄС» перед викладачами, студентами та курсантами КНУ імені Тараса Шевченка. Захід відбувся 8 травня – у день пам’яті про завершення Другої світової війни та перемогу, що стала можливою лише завдяки спільним зусиллям Об’єднаних Націй.

 

Лекція пана Посла засвідчила, що Румунія залишається дружнім, надійним і послідовним європейським сусідом України. Офіційний Бухарест із перших днів війни засудив незаконну агресію росії та підтримав суверенітет і територіальну цілісність України. «Цю позицію ми показуємо своїми справами», – зауважив Александру Віктор Мікула.

Останні два роки Румунія надавала Україні всебічну допомогу – політичну, гуманітарну, військову. Посол розповів, як його країна підтримує українців, які залишили свої домівки через війну. Нині румунський кордон слугує важливим експортним коридором між Україною і ЄС. Готуються до реалізації спільні інфраструктурні українсько-румунські проєкти. Є ще, зокрема, такі практичні аспекти, як готовність румунів до взаємодії в галузях освіти, науки та культури.

«Зараз наша співпраця почала охоплювати нові сфери, які стосуються не тільки сьогодення, а й перспектив. Такою спільною роботою є вступ України до ЄС», – сказав Александру Віктор Мікула. Пан Посол наголосив, що Румунія підтримує членство України в ЄС і готова ділитися своїм досвідом євроінтеграції: як позитивним, так і тими помилками, яких варто уникати.

На досвіді Румунії дипломат розповів, які переваги у вигляді прямих міжнародних інвестицій дає країні вступ до Європейського Союзу. «Навіть процес переговорів теж дає свої результати», – наголосив пан Посол. За його словами, це має економічний і соціально-психологічний ефект. Звісно, на шляху євроінтеграції є доволі серйозні виклики. Однак Румунія використала перехідний період для підготовки найвразливіших галузей до конкуренції з іншими країнами Євросоюзу. «Євроінтеграційний процес може тривати ще довгий час, навіть після того, як ви вступите до ЄС», – сказав пан Мікула. Україна прокладає свій європейський курс у складних умовах війни, але реформи, запроваджені упродовж останніх двох років українським урядом і парламентом, допоможуть наблизити вступ до Євроспілки, відзначив румунський Посол. Власне, українська сторона сама має визначитися стосовно пріоритетів внутрішньої трансформації. 

Зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла Румунії в Україні зі студентами й викладачами Університету модерувала проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Ксенія Смирнова. Розмова у форматі «запитання – відповідь» стосувалася міжнародної підтримки України, методів спротиву російській пропаганді, досвіду Румунії у подоланні комуністичного минулого тощо.

Запобіжником від сучасної російської імперської ідеології може служити сильна історична пам’ять, знання власного минулого, вважає пан Посол. Спільно румуни та українці можуть збудувати світ, у якому ніколи не повторяться колишні злочини – ні нацистські, ні комуністичні. 

Професор кафедри загального мовознавства, класичної філології та неоелліністики ННІ філології Сергій Лучканин, звертаючись рідною для пана Посла румунською мовою, пригадав, як рівно 30 років тому в цій самій авдиторії Червоного корпусу перед студентами Університету виступав тодішній президент Бухарестського університету Еміль Константінеску. За кілька років видатний румунський учений, правозахисник і політик був обраний Президентом Румунії. Самі стіни Шевченкового університету сприяють успіхам і професійним злетам. 

Тож завжди раді бачити Александра Віктора Мікулу нашим гостем!

Нагадаємо, що 5 березня під час офіційного візиту Надзвичайного і Повноважного Посла Румунії в Україні Александра Віктора Мікули до КНУ імені Тараса Шевченка йшлося про співробітництво в процесі інтеграції нашої країни до європейських та євроатлантичних структур, зокрема щодо підготовки кадрів, які займатимуться проблематикою євроінтеграції.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024