Новини

 

Університет вшановує пам'ять кримських татар-жертв депортації

19.05.2024

У 80-ті роковини примусової депортації кримських татар сталінським режимом на щоглі перед головним навчальним корпусом Київського національного університету імені Тараса Шевченка було піднято прапор кримськотатарського народу.

 

У своєму зверненні ректор КНУ Володимир Бугров зауважив, що «минуло 80 років від вчинення радянською владою злочину геноциду проти кримськотатарського народу, який має бути засуджений цілим світом. Цього не було зроблено на потрібному юридичному рівні, а непокаране зло повертається. Сьогодні ситуація, що була 80 років тому, повторюється знову. Маємо ту саму нелюдську владу сусідньої країни. Політичні репресії в Криму стосовно кримських татар, українців і всіх, хто обстоює фундаментальну фразу «Крим – це Україна».

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів про біль, з яким кримці згадують ті страшні дні, зауважив, що таким болем сповнена й історія українського народу. Пан Чубаров наголосив, що крайні 10 років День пам'яті жертв депортації вшановується в умовах російсько-української війни, «коли кримські татари разом з братами-українцями виборюють незалежність України зі зброєю в руках», а також подякував Університетові «за щирі співпереживання та підтримку кримськотатарського народу»

У церемонії також взяли участь Посол Азербайджану в Україні Сеймур Мардалієв, координатор Програм Турецького агенства зі співробітництва та координації (ТІКА) в Україні Ях'я Кемаль Тунджа, консультантка лідера кримськотатарського народу Мустафи Джамілєва Феріде Ібрагімова.

 

У травні 1944 року сталінський режим підготував і силами НКВС-НКДБ здійснив спецоперацію із примусового переселення корінного народу Криму – кримських татар. З півострова було виселено понад 200 тисяч осіб. Під час депортації, через жорстокість конвоїрів у ставленні до кримських татар, через неналежні умови перевезення й подальшого розміщення депортованих – загинув майже кожен другий представник кримськотатарського народу. Серед померлих за перший рік майже половина – діти до 16 років.

Відеосюжет: QIRIM Media


Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024