Новини

 

День Університету. Важливе і цікаве про нашу Альма-Матер

14.09.2018

16 вересня КНУ імені Тараса Шевченка відзначає День Університету. Саме в цей день 184 роки тому перші студенти Університету Святого Володимира приступили до навчання. Вітаємо з цим святом усю університетську родину!

За майже два століття свого існування КНУ пройшов нелегкий шлях становлення та розвитку, а його випускники зробили неоціненний внесок у розбудову української держави та розвиток вітчизняної й світової науки.

Директор Музею історії КНУ Людмила Круглова розповідає,  що історія Університету починається 8 (20) листопада 1833 року наказом імператора про  реорганізацію Кременецького ліцею в  Імператорський Університет Святого Володимира.  8(20) березня 1834 р. відбулося  перше засідання Вченої ради Університету, а вже 15 (28) липня, в день  пам’яті рівноапостольного князя Володимира відбулося його урочисте відкриття Факультет був тоді один –  філософський з двома відділеннями – історико-філологічним та фізико-математичним. Директор музею зазначає, що  у перший рік до Університету прийняли 62 студенти, які 3(16) вересня розпочали навчання. Це були тільки хлопці. На той час особам жіночої статі було заборонено навчатися в Університеті.

У 1835 р. відкрито юридичний, а у 1841 р. – медичний факультет. Філософський згодом розділився на два самостійних факультети. У такому складі університет працював до 1917 р. "Медичний факультет до початку ХХ століття став найчисленнішим університетським підрозділом і у 1923 році відокремився у медичний інститут (нині Національний медичний університет імені О.О.Богомольця). Сучасна медицина потребує висококваліфікованих фахівців. Тож, маючи необхідний науково-педагогічний потенціал,  ННЦ Інституту  біології,  наслідуючи традиції, відновив  у 2016 році медицину як напрям освітньої діяльності КНУ", розповідає Людмила Круглова.

Аспірант історичного факультету Тарас Самчук зазначив, що перші 8 років існування університет не мав власного приміщення і розташовувався в орендованих будинках на Печерську. Нині яскрава і велична будівля  Головного корпусу КНУ, зведена італійським архітектором Вікентієм Беретті, привертає увагу і запам’ятовується всім, хто хоч раз прогулювався, проходив, проїжджав вулицею Володимирською.  

"Досліджуючи історію університету, відкривається багато, здавалося б, незначних, але цікавих фактів",  каже Тарас:  "До прикладу, значно коротшими були канікули. У 19-поч.20 ст. навчальний рік в університеті тривав від 22 липня до 10 червня наступного року з двома періодами канікул: з 10 червня по 22 липня, другий з 10 грудня по 12 січня. На рік казеннокоштний студент отримував 6 пар шкарпеток.  У 19 ст. студентам було заборонено одружуватися без дозволу вищого керівництва. Елементом студентської парадної форми у 19 поч. 20 ст. були трикутний капелюх та шпага. Упродовж 1834-1863 рр. для студентів викладали фехтування, танці та верхову їзду",розповів він.

Варто зазначити, що початком нового періоду життя університету стало 29 березня 1919 р. За вказівкою керівництва УРСР було створено інститут комісарів вузів, з 23 квітня 1919 р. став офіційно називатися Київським університетом.

У березні 1939 р., коли країна широко відзначала 125-річчя від дня народження Тараса  Шевченка, Президія Верховної ради СРСР з метою увічнення пам’яті великого сина українського народу присвоїла його ім’я Київському університету. У 1941 КДУ ім. Тараса Шевченка став одним з найбільших вищих навчальних закладів і посідав третє місце в СРСР.

Коли розпочалася Велика Вітчизняна війна, за рішенням уряду Радянського Союзу почалася евакуація Київського університету. Все найдорожче устаткування, фонди були перевезені в Уфу і Кзил-Орду, а університет переїхав до Харкова.  Професорсько-викладацький склад і студенти Київського і Харківського університетів виїхали до Кзил-Орди. Рішенням уряду, евакуйовані університети тимчасово об'єдналися. На їхній базі був створений Об'єднаний Український Державний університет (ОУГУ).

Попри повоєнні труднощі, колектив Київського університету розвивав і вдосконалював наукову і навчальну діяльність.

Указом Президента від 21 квітня 1994 року Київський університет став національним університетом зі статусом самоврядного (автономного) державного вищого навчального закладу. Надзвичайно важливим для подальшого розвитку університету став Указ Президента України від 25 листопада 1999 року  "Про Київський національний університет імені Тараса Шевченка", яким значно розширена автономія та права нашого університету.

Нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка – багатогалузевий навчально-науковий комплекс, що об’єднує: 14 факультетів, 7 навчальних інститутів, Навчально-науковий центр "Інститут біології та медицини", Навчально-науковий інститут "Інститут геології", підготовче відділення, два коледжі, ліцей, Астрономічну обсерваторію, Ботанічний сад,  Канівський природний заповідник.

Від часу заснування Університету в його стінах підготовлено десятки поколінь учених, дипломатів, педагогів, журналістів, політиків і громадських діячів, митців і літераторів, управлінців і виробничників, які були й залишаються гордістю України.

 

Підтвердженням високих здобутків Університетської спільноти є найвищі серед українських ЗВО місця в рейтингах:

  • 411-420 місце у World University Rankings компанії  QS (Англія), входження до предметного рейтингу QS (QS World University Rankings by Subject) у галузі фізики та астрономії (351-400), хімії (451-500);  
  • у впливовому світовому рейтингу – Times Higher Education Університет посів  позицію у сегменті 800+;  
  • уперше в Україні входження до найвідомішого Шанхайського рейтингу (ARWU) у номінації "Математика" на позиції  401-500; 
  • 1 місце серед університетів України в рейтингу Інтернет-присутності Webometrics;
  • 1 місце у рейтингу роботодавців України за дослідженням рекрутингової компанії Head Hunter;

  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка перший серед українських ЗВО увійшов до Рейтингу QS з працевлаштування випускників (Graduate Employability Rankings  2019).

 

Завданням Університету на найближчу перспективу залишається  рівноправне входження до європейського та світового освітнього та наукового простору Саме на це спрямована Концепція Розвитку Університету до 2020 року.

 

Тетяна Василик

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024