Новини

 

Зустріч із лауреатами Шевченківської премії у КНУ

13.03.2018

Київський національний університет імені Тараса Шевченка має особливу традицію – щороку, у березневі Шевченківські дні, студенти, аспіранти, професорсько-викладацький склад зустрічаються із лауреатами Шевченківської премії різних років.

Так, 12 березня 2018 року до КНУ завітали: цьогорічний лауреат у категорії «Публіцистика», доктор історичних наук, директор Українського наукового інституту Гарвардського університету, автор книжки «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності» Сергій Плохій; цьогорічний лауреат у категорії «Кінематографія», режисер циклу історико-документальних фільмів, присвячених Революції гідності, Володимир Тихий. До слова, у цій номінації було відзначено ще трьох творців сучасного українського документального кіно, представників творчого об’єднання «Вавілон’13»: оператора Юрія Грузінова, Ярослава Пілунського і Сергія Стеценка. Я. Пілунський і Ю. Грузінов – автори фільму «Перша сотня» про громадських активістів Революції гідності. Також до святкової зустрічі долучилися літературознавець, доктор філологічних наук, випускник, а нині професор Інституту філології, лауреат Шевченківської премії (1996) Михайло Наєнко; громадський діяч, журналіст, поет, перекладач, сценарист, лауреат Державної премії України імені Т. Шевченка (1992) Павло Мовчан; прозаїк, критик, літературознавець, публіцист, громадський діяч, випускник КНУ, лауреат Шевченківської премії (2005) Михайло Слабошпицький; кінокритик, кінознавець, кіносценарист, голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, і, звісно, директор Інституту філології, професор Григорій Семенюк. Очолив святкове засідання ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор Леонід Губерський.

«Тарас Григорович Шевченко – не в минулому, він наш сучасник, адже все, що він написав, уся його поезія – це про наше сьогодення». – сказав у вступній промові Леонід Губерський.

Кожен із високоповажних гостей поділився із присутніми своєю зворушливою розповіддю про те, ким для них був і залишається Тарас Шевченко. Вони розповіли, як його поетичне слово позначилося на їхній боротьбі, як геніальна поезія надавала їм сили для звершень, як його картини надихали на власну творчість та впливали на сприйняття українського мистецтва.

Павло Мовчан закцентував на тому, що «Шевченкове слово здатне об’єднати українців і зробити їх невразливими», а Михайло Слабошпицький підкреслив: «У часи безвиході ми завжди звертаємося до Шевченка». У свою чергу, Михайло Наєнко зауважив, що «в кожної країни є святе місце, що символізує і державу, і столицю. У нас це святе місце має бути пов’язане з Тарасом Шевченком».

Завершив серію виступів Володимир Тихий. Режисер, опісля своє промови, ексклюзивно презентував учасникам заходу три трейлери майбутніх стрічок, що незабаром будуть доступні до перегляду.

Наостанок у виконанні Народної хорової капели «Дніпро» КНУ (художній керівник і диригент – Ірина Душейко) пролунали монументальні твори Великого Кобзаря.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024