Новини

 

Конференція з нагоди 810-ї річниці наставника всього Сходу Мевляна

12.10.2017

11 жовтня в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка з ініціативи кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу урочисто відзначили 810-у річницю духовного наставника і вчителя всього Сходу Мевляна.

Так називають у Ірані та Туреччині Джалалледіна Румі – філософа-суфія. Мевляна довгий час жив у Туреччині, тому турки вважають його своїм, він є засновником турецької містичної поезії. Водночас для персів він є класиком, найяскравішим представником суфійської поезії. Глибинний зміст поетичної спадщини перського філософа виводить його у світовий вимір. Мова Румі – мова людської сутності, тож недарма він вважається духовним наставником світового масштабу, вчителем Сходу.

Із вітальними словами на конференції виступили: завідувач кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу Олена Мазепова, заступник директора Сергій Скрильник, а також Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Іран Мохаммад Бехешті-Монфаред.

На пленарному засіданні із доповідями про життєвий та творчий шляхи Мевляна виступили кандидат філологічних наук Тетяна Маленька, доктор філософії Керманшахського університету (Іран) Сусан Джабрі, доктор філологічних наук Ірина Прушковська, викладач-персознавець Моллаахмаді Амірреза Дехагі.

Музично-поетичну програму під керівництвом модератора конференції Тетяни Маленької представили студенти Інституту філології.

 

Прес-центр ІФ

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024