Новини

 

КНУ продовжує тримати безперечне лідерство в рейтингу Scopus

03.05.2024

Оприлюднено щорічний рейтинг закладів вищої освіти України за показниками даних наукометричної бази SciVerse Scopus. У рейтинговій таблиці вищі навчальні заклади України ранжовані за індексом Гірша (H-індекс) – показником, що базується на кількості наукових публікацій і кількості цитувань цих публікацій та є одним із найвідоміших метрик для оцінки наукової продуктивності.

 

Згідно з результатами рейтингу станом на 24 квітня 2024 року найвищий індекс Гірша серед українських ЗВО має Київський національний університет імені Тараса Шевченка з показником 129 (минулоріч 117).

Отже, за рік КНУ продемонстрував зростання індексу Гірша на 12 показників. За кількістю публікацій Університет має наразі показник 26233, за кількістю цитувань – 207173. Це свідчить про зростаючий вплив його наукових досліджень на світовій арені.

Вітаємо і бажаємо науковцям Шевченкового університету і надалі тримати планку лідерства!

Порівняно з 2023 роком у нинішній трійці переможців не відбулося змін. Друге місце в рейтингу знову посів Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна з індексом Гірша 89 (минулоріч 85), на третьому місці повторно – Львівський національний університет імені Івана Франка з індексом Гірша 78 (минулоріч 74).

До першої десятки ЗВО України з найвищим індексом Гірша також увійшли (в порядку черговості):

Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова; Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; Сумський державний університет; Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича; Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького; Національний університет «Львівська політехніка»; Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

Більш детально ознайомитися з результатами рейтингу можна за посиланням: https://osvita.ua/vnz/rating/92023/

Нині база даних Scopus індексує понад 25 тисяч періодичних і неперіодичних наукових видань з технічних, медичних і гуманітарних наук. У рейтинг включено лише ті заклади вищої освіти, що мають у Scopus окремі Affiliation ID в офіційному переліку та відповідають на пошуковий запит «Ukraine» у полі пошуку «Affilation Search». У список не включено заклади, що мають значення індекса Гірша менше ніж 1.

Довідково:

Scopus – бібліографічна і реферативна база даних, а також інструмент для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях. Розробником і власником Scopus є видавнича корпорація Elsevier. Дані Scopus, окрім іншого, використовуюють для складання деяких рейтингів провідних університетів світу, наприклад Times Higher Education або QS World University Rankings.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024