Новини

 

Тараса Шевченка читатимуть італійською

12.03.2015
12 березня у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася презентація книги «Taras Ševčenko: dalle carceri zariste al Pantheon ucraino» («Тарас Шевченко: від царських тюрем до українського Пантеону»). Її укладачами є професор-славіст та україніст Міланського університету Джованна Броджі разом із письменницею і культурологом Оксаною Пахльовською. З виданням книги допоміг Італійський інститут культури в Україні.

Італійському читачеві пропонується збірка монографій і перекладів поезій митця з «трійки» великих слов’янських поетів доби Романтизму, де Шевченко стоїть поруч із Міцкевичем та Пушкіним. Пані Джованна Броджі розповіла, яким вона хотіла показати Шевченка італійському читачеві та за яким принципом обиралися твори для перекладу. Розділ із перекладами поезій двомовний: переклад іде поруч із оригіналом.




Ректор КНУ академік Леонід Губерський під час презентації книги подякував пані Броджі: «Ми щасливі, що Шевченко, поет світового рівня, стане ближчим італійському читачеві». Пані Броджі люб’язно погодилася на пропозицію Леоніда Васильовича стати Почесним доктором нашого університету. Надзвичайний і Повноважний посол Італії в Україні пан Фабріціо Романо наголосив, що переклад українського генія Шевченка італійською веде за собою духовне зближення українського та італійського народів. Високо оцінив видання також присутній на презентації академік НАНУ директор інституту літератури імені Т. Г. Шевченка Микола Жулинський. Студенти КНУ з задоволенням прочитали вголос кілька улюблених поезій обома мовами.




















Марина Герліга, прес-центр КНУ

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024