Новини

 

У День Соборності КНУ приймав Президента України та колишнього Прем'єр-міністра Великої Британії

22.01.2023

Президент України Володимир Зеленський і експрем’єр-міністр Великобританії та член британського парламенту Борис Джонсон зустрілися зі студентами та викладачами Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Гості відповіли на низку запитань, які хвилюють сьогодні українську молодь.

Розпочинаючи захід, ректор Володимир Бугров наголосив, що ця зустріч символічно відбувається у День Соборності України – свята єдності українського народу. Як і 105 років тому, під час проголошення в цей день Незалежності Української Народної Республіки, та 104 роки тому, під час підписання Акта Злуки між УНР та ЗУНР про утворення Соборної держави, сьогодні ми всі – єдине ціле, знову боремося за нашу неподільну Україну проти російської навали. Нині маємо не лише згуртованість один з одним, а й єднання з усім цивілізованим світом, і підтвердження цього – візит Бориса Джонсона. Ректор висловив упевненість, що сьогоднішня дискусія між студентами, які представляють усі без винятку регіони України, та світовими лідерами, які бережуть нашу Соборність, буде плідною.

Борис Джонсон, звертаючись до студентів, зауважив, що всі українці зараз живуть в історичні часи і є героїчним поколінням, яке відстоює свою Незалежність. «Ви переможете, адже всі, хто бореться за свою незалежність, завжди перемагають», – наголосив експрем’єр-міністр Великобританії.

Він також додав, що Британія допоможе Україні закінчити війну у 2023 році. Для цього треба дати все, що необхідне державі для боротьби. В першу чергу – танки, які наш партнер уже планує поставляти, а в перспективі – літаки та іншу потужну зброю. «Україна заслуговує на всю можливу допомогу», - акцентував британський парламентар.

Борис Джонсон висловив думку, що доля України – бути членом НАТО та Європейського Союзу. Адже увесь світ захоплюється хоробрістю українських воїнів, що борються за свободу не лише України, а й Європи та світу в цілому. «Ви маєте стовідсоткову підтримку британського народу в цьому», – зауважив гість.

У відповідь на питання, коли Україна переможе, Президент Володимир Зеленський відповів: «Ми точно переможемо. Вірю, що ми це зробимо у 2023 році. Так, не все від нас залежить, але все залежить від нас!». Першочергово – завдяки нашій внутрішній силі, а також зовнішній підтримці наших партнерів. Майбутнє держави – у Євросоюзі та НАТО.

Борис Джонсон провів аналогію між поведінкою Вінстона Черчилля у Другій світовій війні та політикою Володимира Зеленського щодо залучення США та європейських країн до активного протистояння державі-агресору. Увесь світ має об’єднати зусилля, щоб допомогти Збройним Силам України здолати путінську росію.

Говорячи про формулу миру, Президент Зеленський зауважив, що молодь, як рушій прогресивних змін у суспільстві, має транслювати своєму поколінню у різних країнах світу позицію України, залучаючи лідерів думок ставати на бік правди і миру. Це також дієвий вид дипломатії. Адже перемагати ворога треба і зброєю, і дипломатією.

Відповідаючи на запитання про те, якою він бачить українську вищу освіту у післявоєнний період, Володимир Зеленський висловив переконання, що освіта в Україні має бути конкурентоспроможною. Вона має бути актуальною та відповідати потребам сьогодення, при цьому без втрат освітніх стандартів і надбань. Саме війна продемонструвала Україні, в яких сферах час модернізуватися. «Ось що я маю на увазі, коли кажу, що освіта повинна бути конкурентоспроможною та сучасною. Ми повинні знати, що ми не зможемо більше жити так, як жили. І ми повинні побудувати державу, яка буде зразком безпеки. І мені здається, у нас для цього є всі шанси», – зауважив Президент.

За словами Бориса Джонсона, Україна вже сьогодні втілила одну з найбільших реформ у Європі – зуміла її об’єднати навіть попри потужний інформаційний вплив ворожої пропаганди. І динаміка підтримки України продовжується. Все більше країн перестають вагатися і починають надавати зброю для боротьби з агресором.

Те, що українці не збираються програвати, багатьох спонукало до підтримки України, бо всі хочуть бути переможцями. Наші партнери об’єдналися задля того, щоб Україна перемогла, бо інших способів зберегти країну і націю просто немає, сказав Володимир Зеленський.

А Борис Джонсон зауважив, що Британія завжди залишатиметься на боці України, в будь-якій ситуації.

На завершення зустрічі обидва спікери висловили побажання якнайшвидшої Перемоги та відновлення України, зокрема завдяки участі в цьому прогресивної освіченої молоді.

 

Фото і відео: Офіс Президента України

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024