Новини

 

Слава Героям Небесної Сотні!

19.02.2021

Цьогоріч Україна відзначає 7-му річницю трагічних подій Революції Гідності – тієї «зими, що нас змінила», зими, котра засвідчила принципово інший геополітичний та цивілізаційний вибір українців.

 

Викладацько-студентський колектив Шевченкового університету завжди виявляв активну громадянську позицію: так було за часів Революції на граніті, під час Помаранчевої революції й упродовж Революції Гідності.

З 2014 року 18 – 20 лютого – дні жалоби для всіх українців. У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка проходять пам’ятні заходи за участі адміністрації, студентів і співробітників, приурочені загиблим героям під час збройних протистоянь у центрі Києва.

Скорботного 19 лютого 2021 року віддати шану загиблим Героям Небесної Сотні на Алею, названу на їхню честь, прийшли керівники, співробітники, викладачі й студенти КНУ. У своєму зверненні до присутніх ректор Леонід Губерський зазначив: «сьогодні, вшановуючи пам’ять наших героїв, згадуємо події семирічної давнини, коли на Майдані гинули люди, виборюючи свободу й незалежність нашої України. Переконаний, що пройдуть роки, але їхній подвиг не забудуть нащадки. Розповідаючи про ці події нашій молоді, ми передаємо їм розуміння того, що своїм життям, своєю поведінкою, своєю позицією вони не повинні дозволити нікому посягати на нашу свободу й незалежність. Адже, як свідчить історичний досвід, за свободу й гідність треба боротися, адже часто здобути їх легше, ніж втримати. Вічна пам’ять і слава Героям Небесної сотні!»

На тому ж місці розпочалася тиха акція «Ангели пам’яті», ініційована Анжелікою Рудницькою, співробітницею Центру фольклору та етнографії Інституту філології КНУ, і «Територія А», які 2014 року започаткували символічну традицію поминати загиблих за Україну білими ангелами. Щороку українці у всьому світі створюють тисячі витинанок із білого паперу, які символізують загиблих за Україну і нашу спільну болючу пам’ять та віру в перемогу світла над темрявою. Паперових ангелів у Києві розвішують на деревах, що були свідками розстрілу мирних українців, котрі відстоювали своє право за гідність.

Упродовж дня в навчальних підрозділах Університету задля вшанування загиблих Героїв Небесної Сотні будуть проводитися символічні хвилини мовчання, акції із запалюванням свічок пам’яті та інші заходи.

У цей день нехай кожен із нас згадає Майдан, велику людську відвагу, громадянську самовідданість, силу духу й нескореність тих, кому Україна завдячує Незалежністю.

 

Герої не вмирають!

Центр комунікації

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024