Новини

 

У ВІКНУ обговорили сучасний стан і майбутнє військової освіти

29.11.2019

Про розвиток системи вищої військової освіти говорили учасники XV Міжнародної науково-практичної конференції «Військова освіта і наука: сьогодення та майбутнє», що відбулася 29 листопада 2019 року у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Участь у ній взяли представники Міноборони України, Генерального штабу, командування видів, оперативних командувань, військових частин, НАТО, ОБСЄ, науковців Університету та підприємств різних форм власності.

Розпочав роботу конференції проректор з наукової роботи КНУ Віктор Мартинюк, який від імені ректора Леоніда Губерського привітав учасників і наголосив: «Наше завдання – мати потужну освіту й науку, зокрема і військову. Адже це наша безпека й майбутнє».

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник начальника Військового інституту з наукової роботи полковник Борис Попков, який висловив слова подяки учасникам наукового форуму.

Серед поважних гостей були присутні перший заступник начальника Головного управління персоналу Генерального Штабу Збройних Сил України, генерал-майор Микола Думенко, начальник Воєнно-наукового управління Генерального штабу ЗСУ полковник Володимир Коваль, головний спеціаліст відділу організації освітньої і наукової діяльності Департаменту військової освіти Сергій Роговенко.

Представники Збройних Сил Китайської Народної Республіки підполковник Лі Юнь та капітан 2 рангу Юй Ян розповіли про військову освіту в КНР. Цікавим моментом була розповідь Юй Яна про підготовку миротворців та освіту іноземних військовослужбовців у Китаї.

Учасники конференції обговорили питання покращення якості освіти, шляхи подальшого вдосконалення системи морально-психологічного забезпечення оборони держави, проблеми лінгвістичного забезпечення ЗСУ та інші важливі питання.

Також у межах конференції тривала виставка науково-практичних розробок оборонної тематики факультетів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Свої досягнення продемонстрували представники Інституту високих технологій, ННЦ «Інститут біології та медицини», Інституту психіатрії, Астрономічної обсерваторії, факультетів комп'ютерних наук і кібернетики й радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем, механіко-математичного, фізичного та хімічного.

Зокрема, на виставці було представлено двохкоординатний прототип сейсмічного датчика для охорони об'єктів різного призначення (винахід Олександра Кульського, Інститут високих технологій).

Відразу три проекти демонстрували науковці ННЦ «Інститут біології та медицини» Тетяна Берегова, Катерина Дворщенко, Микола Макарчук:

Психофізологічний комплекс визначення готовності військовослужбовців до виконання бойових завдань; Методичні рекомендації для корекції патології суглобів при комбінованому  застосуванні хондропротекторів та мультипробіотиків вітчизняного виробництва; Нові м'які пов'язки та методики їх застосування при лікуванні ран.

Проект «Соціальна психіатрія, Арт-терапія як ефективний метод реабілітації», представляли співробітники Інституту психіатрії Олександр Колодяжний та Наталія Степанова.

Прототип «Зорової труби-телескопу меніскової оптичної системи Грегорі» презентував Сергій Камінський з Астрономічної обсерваторії.

Свій проект Програмного комплексу для зовнішньобалістичних обчислень продемонстрували співробітники факультету комп'ютерних наук і кібернетики Ігор Сіренко та Олег Стеля.

Гідрогелеві пов'язки з бактерицидними властивостями для лікування ран різного генезу, Малогабаритний голографічний інтерферометр та Малогабаритну голографічну установку представили науковці хімічного факультету Наталія Куцевол та Микола Давиденко. А Володимир Дорощук ознайомив зі своїми розробками: Йодофорного матеріалу на основі пінополіуретану з потенційними біоцидними властивостями; Електрохімічного сенсора для визначення H2O2 у дощовій воді; Сучасними підходами до проблеми визначення Фосфору та фосфорвмісних сполук; Адсорбційним концентруванням за допомогою окисненої поверхні вуглецевих матеріалів.

Шаруваті нанокомпозиційні системи з високою стійкістю до дії високошвидкісного ударного навантаження продемонстрував співробітник фізичного факультету Сергій Рево.

А команда факультету радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем на чолі з Валерієм Григоруком знайомила відвідувачів з Надміцною високотемпературною керамікою для захисту антенних комплексів швидкісних літальних апаратів; Вимірювачем матеріальних параметрів речовин у мікрохвильовому діапазоні; Захисним екраном антенних елементів від потужного випромінювання міліметрового діапазону хвиль та Радіопоглинальними композитами для захисних екранів міліметрового діапазону радіохвиль.

Конференція має непересічне значення як для військових, так і для цивільних, адже дозволяє об’єднати наукові досягнення КНУ імені Тараса Шевченка й Військового інституту, зокрема.

 

За матеріалами курсантів кафедри військової журналістики

та співробітників науково-дослідної частини КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024