Новини

 

КНУ заперечує припинення вивчення кримськотатарської мови

08.11.2019

Ситуація з освітньою програмою «кримськотатарська мова і література», яка набула розголосу в медіа, стала темою зустрічі Постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим Антона Кориневича та проректора КНУ імені Тараса Шевченка Володимира Бугрова 8 листопада 2019 року.

Як зазначив Володимир Бугров, сталося певне непорозуміння в комунікації. Насправді цей навчальний рік буде останнім для освітньої програми, яка була затверджена у 2014 році, коли в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка була відкрита спеціальність «кримськотатарська мова і література та переклад». Відтоді у 2015 році уряд прийняв новий перелік галузей знань і спеціальностей, а у 2017 році наказом Міністерства освіти і науки внесено зміни до Переліку спеціалізацій підготовки здобувачів вищої освіти ступенів бакалавра та магістра за спеціальністю 035 «Філологія». Відповідно до нормативної бази, здобувачі вищої освіти продовжували навчання за старими переліками спеціальностей до завершення строку навчання. Оскільки в цьому навчальному році своє навчання завершують останні студенти, що вступали на освітні програми ще за старим переліком спеціальностей, тому й закривається відповідна програма. Всі інші студенти продовжать навчання, а в Правилах прийому до КНУ імені Тараса Шевченка на 2020-2021 н.р. буде оголошено прийом на освітню програму за спеціалізацією 035.02 Філологія (кримськотатарська мова та література).

Про закриття програми як такої та припинення вивчення кримськотатарської мови і літератури в КНУ взагалі не може йтися. Навпаки, ця програма включена до Стратегічного плану розвитку Університету.

Антон Кориневич та Володимир Бугров домовилися про зустріч зі студентами і викладачами спеціалізації «кримськотатарська мова і література» у середу 13 листопада 2019 року, на якій буде обговорено шляхи покращення освітньої програми.

Нагадаємо, що освітні програми з кримськотатарської мови і літератури існують лише у двох українських університетах – Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та у переміщеному Таврійському національному університеті імені В. І. Вернадського.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024