Новини

 

У КНУ вшанували визволителів Києва

07.11.2019

6 листопада 2019 року,  відзначаючи 76-ту річницю визволення Києва і 75-ту річницю звільнення України від нацистських загарбників, представники університетської спільноти традиційно поклали квіти до Пам’ятного знаку викладачам і студентам університету, загиблим у боях Другої світової війни.

У пам’ятній ході взяли участь ректор КНУ Леонід Губерський, проректори Петро Бех, Володимир Бугров, голова Ради ветеранів Федір Кирилюк, декани і директори інститутів, керівники структурних підрозділів Університету, курсанти ВІКНУ та студентський актив Шевченкового університету.

Віддаючи шану полеглим за Київ та українську землю у ті буремні роки, неможливо не провести паралелі з сучасними подіями, адже наші співвітчизники й сьогодні самовіддано захищають суверенітет та територіальну цілісність своєї держави.

Згадаймо і вшануймо світлу пам’ять усіх тих, хто віддав життя за нашу Батьківщину. Будьмо гідними слави своїх предків! Наслідуймо їх героїчний приклад у захисті своєї держави! 

Довідково: 6 листопада 1943 року Київ було звільнено від гітлерівської окупації, що тривала 778 днів. Це відбулося внаслідок проведення Київської наступальної операції, що була складовою Битви за Дніпро, однієї з найбільш масштабних і кровопролитних воєнних операцій у світовій історії. Точна кількість загиблих при форсуванні Дніпра і звільненні Києва не встановлена. За однією статистикою загиблих 417 тисяч ( з них 6491- в самому Києві). За іншими підрахунками кількість загиблих сягає понад 800 тисяч.

Битва за Дніпро – одна з найкривавіших воєнних операцій Другої світової війни. У  ній було задіяно до чотирьох мільйонів людей з обох сторін, а втрати склали понад два мільйони осіб.

За мужність і героїзм при визволенні Києва було нагороджено орденами й медалями 17 500 бійців і командирів, 668 із них одержали звання Героя Радянського Союзу,  32 з них були киянами.

Фото Тетяни Василик

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024