Новини

 

КНУ перший серед українських ЗВО у світовому рейтингу Webometrics

07.02.2019

Оприлюднено черговий рейтинг університетів світу за рівнем їх присутності в мережі станом на січень 2019 року Ranking Web of Universities від Webometrics, Edition 2019.1.0.

Рейтинг складає Лабораторія кіберметрики («Cybermetrics Lab») Національної дослідницької ради Іспанії («Spanish National Research Council», CSIC) при Міністерстві науки та інновацій Іспанії. Розробники оприлюднюють його двічі на рік – у липні та у січні.

Webometrics оцінює понад 24 тисячі ВНЗ з усього світу (в тому числі й 323 українських).

До першої трійки українських університетів увійшли Київський національний університет імені Тараса Шевченка (1192 позиція серед вишів світу), Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут України імені Ігоря Сікорського» (1626 місце) і Сумський державний університет (2012 місце).

На четвертому місці (2158-й у світі) опинився Львівський національний університет імені Івана Франка, а на п’ятому – Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна.

Рейтинг Webometrics заснований на аналізі представленості вузів у глобальному інформаційному просторі. При визначенні місця університету в рейтингу розробники враховують такі показники:

Presence (присутність) – кількість сторінок у домені установи (враховуються всі піддомени та типи файлів, у тому числі й у форматі PDF) відповідно до даних Google (5%);

Visibility (видимість) – кількість зовнішніх джерел, які містять зворотні посилання на веб-сторінки університету, яка розраховується за допомогою сервісу аналізу зовнішніх посилань Ahrefs.com та системи аналізу посилань для пошукової оптимізації та маркетингу в Інтернеті Majestic (50%);

Transparency (or оpenness) (прозорість, або відкритість) – кількість цитат топ-авторів установи за Google Scholar Citations (попередній рейтинг за цим показником було опубліковано в грудні 2016 року) (10%);

Excellence (or Scholar) (якість, або науковість) – кількість статей науковців, які працюють в університеті, що входять до кращих 10% найбільш цитованих у 26 дисциплінах за розрахунками Scimago (35%).

Джерело: освітній портал "Педагогічна преса"

Прес-центр

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024