Новини

 

25-річчя хорватських студій в Інституті філології КНУ

19.10.2018

В Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка відзначили 25-річчя заснування спеціальності «Хорватська мова і література».

Викладачі цієї південнослов’янської мови в Шевченковому університеті є унікальними спеціалістами, бо ж хорватистика як окрема освітня програма в Україні вивчається ще тільки студентами ЛНУ імені Івана Франка. На честь професійного ювілею колектив кафедри слов’янської філології організував міжнародну наукову конференцію, присвячену вивченню хорватської мови й літератури в Університеті. До участі в конференції зголосилися не тільки українські науковці, а й науковці із Польщі, Хорватії та Чорногорії. Запрошені закордонні гості, окрім презентації результатів своїх наукових досліджень із хорватистики, презентували Центрові славістики Інституту філології КНУ навчальні посібники й підручники та художні книги хорватською мовою.

Від імені адміністрації й всього колективу Шевченкового університету Слов’янське наукове товариство привітав проректор Петро Бех. Проректор наголосив на взаємовигідній співпраці КНУ із Університетом м. Загреб (Хорватія), зокрема, під час спільної участі в міжнародних програмах Erasmus+. Хорватських науковців було відзначено почесними грамотами «За вагомий внесок у розбудову хорватських студій у КНУ».

Із вітальним словом до присутніх звернулася й Кармен Флоршиц, Тимчасова повірена у справах Республіки Хорватії в Україні: «Співпраця України й Хорватії в царині освіти і науки триває від 1999 року, наразі активно ведуться перемовини щодо відкриття Хорватського центру в Україні. Лектори з Хорватії упродовж останніх 25 років постійно викладають у Шевченковому університеті, а хорватські ЗВО щорічно приймають на стипендіальне навчання найактивніших студентів КНУ».

Окрім професійних дискусій, під час наукової конференції в Інституті філології відбулася творча зустріч із українсько-хорватськими поетами Юрієм Лисенком і Дарією Лисенко, усі охочі змогли насолодитися грою акторів у студентській постановці «Sladoled», або «Морозиво» та заслухатися автентичним музичним привітанням від учасників гурту «Роксоланія».

 

Довідково: Ініціаторами заснування спеціальності виступили професорка ІФ КНУ Ольга Паламарчук та безпосередньо Посольство Хорватії в Україні. Перший набір студентів відбувся в 1992–1993 навчальному році. Дещо згодом було започатковано україністичні студії в Загребському університеті. Звідтоді хорватські студії в КНУ імені Тараса Шевченка активно розвиваються, Університет підтримує партнерські відносини з багатьма хорватськими ЗВО, щорічно проводяться спільні наукові заходи за участі посольств обох країн, а також здійснюються різноманітні академічні обміни між особовим складом навчальних закладів.

 

За матеріалами Олександри Касьянової,

знімки – Валерій Попов,

Відділ зв’язків із громадськістю

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024