Новини

 

Університет як простір стійкості: новий рівень підтримки ментального здоров’я

24.04.2024

 Про інтеграцію зусиль і ресурсів у пошуках формули психологічної стійкості під час війни та в підготовці фахівців відповідного рівня йшлося під час зустрічі 23 квітня науковців КНУ імені Тараса Шевченка й Оксани Збітнєвої – керівниці Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету міністрів України, яка супроводжує розробку й впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською. 

 

Ментальне здоров’я – це не лише про сферу психології, а й про економічний і ресурсний потенціал країни. Компонента ментального здоров’я присутня в кожній галузі та сфері послуг. Особливо зараз, в часи воєнних потрясінь, коли нам усім потрібні допомога та підтримка. «Відновимо людину – людина відновить усе» – таке ключове послання Всеукраїнської програми «Ти як?», розповіла Оксана Збітнєва. 

«Підтримка ментального здоров’я – це широка рамка. Співпраця з КНУ як універсальною науково-освітньою базою може бути взаємно корисною», – сказала керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я. 

Під час зустрічі Оксана Збітнєва ознайомила учасників з основними завданнями програми, її проміжними результатами, даними соціологічних опитувань і очікуваними перспективами. Коментуючи відеопрезентацію, координаторка проєкту акцентувала на напрямах, у яких важливо інтегрувати зусилля. 

Учасники обговорення – викладачі та науковці Університету – розповіли про наукові й практичні дослідження, які здійснюють їхні факультети та інститути в контексті підтримки ментального здоров’я. 

«Сьогодні відбулася чудова, конструктивна розмова про те, як інтегрувати потенціал КНУ в реалізацію Програми ментального здоров’я. Ми розглядаємо Університет у трьох площинах. По-перше, це простір, де є студенти. Соціологічні опитування свідчать, що показники рівня стресу, пригніченості, виснаження зараз найвищі серед молоді віком 18-24 роки. Тим часом роль освітнього закладу в ментальному здоров’ї студентської молоді є ключовою – від донесення необхідної інформації про психологічні проблеми та їхні наслідки до формування спеціалізованих навичок у межах навчальних програм різної інтенсивності. По-друге, Університет – це простір, де є викладачі. Це той важливий ресурс, який треба берегти, працювати з емоційним вигоранням на робочих місцях. І, по-третє, Університет – це простір науки, досліджень, продукування знань, які можна масштабувати. Зараз дуже важливим є науковий складник для того, щоб у своїй роботі ми опиралися на експертизи українських фахівців. Ми багато чого пілотуємо, аби розуміти, що працює, а що ні», – підбила підсумки зустрічі Оксана Збітнєва. 

Ще більше конкретизувала три вектори продовження співпраці проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова:

  • Є конкретний запит від уряду на розроблення програми «Рівний рівному» – менторського проєкту для підтримки ветеранів. 

«Це можливість надати другу освіту ветеранам, які в силу тих чи інших причин не зможуть повернутися до свого роду діяльності й працювати в тих професіях, у яких вони працювали до війни. На базі Інституту післядипломної освіти КНУ вже діють короткі сертифікатні програми за спеціальністю «Психологія». Наразі фахівцями Факультету психології, ВІКНУ та Іституту психіатрії розробляється окрема програма з підготовки фасилітаторів – людей, які забезпечуватимуть комунікацію в контексті психічного здоров’я, реабілітації, звернень до професійної медичної допомоги ветеранів тощо».

  • Спільний проєкт «Ти як на кампусі?» популяризуватиме знання про ментальне здоров’я. 

«Роздаткові матеріали, дуже фахово створені Координаційним центром з психічного здоров’я, ми зможемо змінювати в контексті наших потреб і розповсюджувати серед студентів. Це буде спільний проєкт «Ти як на кампусі?» із посиланням на Психологічну службу КНУ».

  • Продовжуватиметься виконання наукових досліджень і розробок. 

«За результатами цієї зустрічі ми зрозуміли, що є зацікавленість у залученні наших фахівців – включно з математиками, економістами, соціологами та іншими спеціалістами – до досліджень у напрямі ментального здоров’я в ракурсі ефективності будь-яких реформ у галузі охорони здоров’я. Через наш Міждисциплінарний аналітичний центр соціально-економічного добробуту та психічного здоров’я ми можемо готувати аналітичні матеріали, рекомендації для їх імплементації в законодавчі ініціативи. І, звісно, працюватимемо над дослідженнями, безпосередньо пов’язаними із психічним здоров’ям, із застосуванням інструментальних методів вивчення різних патологічних змін». 

За словами Ганни Толстанової, найближчим часом буде сформована робоча група для обговорення подальших конкретних кроків.

Ректор КНУ Володимир Бугров подякував учасникам зустрічі за стійкість: «Одне з основних завдань, яке ми мусимо виконувати у ці сповнені викликами часи, – це виховувати психологічну стійкість. Як здобувачів освіти, так і викладачів. Ми працюємо, отже, закладаємо підвалини стійкості для Університету і суспільства загалом». 

Зауважимо, що під час зустрічі 23 квітня відбулося обговорення результатів візиту до США української делегації лідерів з питань передачі технологій підтримки психічного здоров’я, у складі якої були представники КНУ. Візит відбувся у межах проєкту «Міжнародний центр трансферу технологій в Україні (ITTC Ukraine)», що здійснюється Інститутом психіатрії КНУ в партнерстві з Каліфорнійським університетом у Сан-Дієго. 

У зустрічі взяли участь: Ірина Пінчук (директорка Інституту психіатрії), Іван Данилюк (декан Факультету психології), Світлана Пащенко (заступниця декана Факультету психології), Роман Синельников (керівник Психологічної служби КНУ), Тетяна Яневич (заступниця декана Механіко-математичного факультету), Ігор Пампуха (начальник Науково-дослідного центру ВІКНУ), Наталія Мась (начальниця кафедри військової психології та педагогіки ВІКНУ), Наталія Ковтун (завідувачка кафедри статистики, інформаційно-аналітичних систем та демографії Економічного факультету), Катерина Кравченко (в.о. начальника Відділу дослідження проблем психології), Ольга Юркова (науковий співробітник ВІКНУ), Микола Макарчук (професор ННЦ «Інститут біології»). 

Для КНУ імені Тараса Шевченка тема захисту психічного здоров’я нині є однією з найважливіших. Зокрема, з 29 квітня почнуть працювати коучингові групи для викладачів Університету. Ініціаторкою проєкту є проректорка з науково-педагогічної роботи (зв’язки з громадськістю) Олена Добржанська. Реалізаторами виступлять Факультет психології та Школа масштабуючого коучингу Ірини Золотаревич, яка провадитиме групову роботу на благочинній основі.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024