Новини

 

В Університеті відбувся майстерклас із виготовлення великодніх писанок

22.04.2024

У Науковій бібліотеці ім. М. Максимовича КНУ 21 квітня відбувся традиційний майстерклас із виготовлення писанок для родин співробітників навчального закладу.

 

Захід було організовано за ініціативи проректорки зі зв’язків з громадськістю Олени Добржанської  та сприяння Парафія св. Анни м. Вишневе і Центр Академічного Душпастирства Київської Архиєпархії УГКЦ, головою якого є отець Ярослав Павлюк.

Насамперед майстриня Олена Павлюк ознайомила учасників заходу з короткою історією виникнення та українськими традиціями фарбування великодніх яєць.

«Писанка» походить від слова «писати», тобто прикрашати орнаментом. Писанка – розписане цілющими знаками яйце, яке ототожнює сонце і є оберегом. Наші предки вірили, що писанка здатна добрі сили притягувати, а лихі відганяти. Писанку ніколи не варили, щоб не знищити в ній життєдайну силу. Сире розписане яйце у віруваннях наших предків символізує собою Всесвіт.

Виготовляють писанки за допомогою спеціального інструменту –  писачка – та розплавленого свічного воску. Спочатку олівцем промальовуються основні орнаменти, потім на ці лінії наносять писачком віск, після чого  яйце занурюють у фарбу, розтоплюють віск, видаляють його та, за бажання, розписують орнаменти іншими кольорами. 

Чимало дослідників стверджують, що звичай фарбування писанок виник саме в Україні, а згодом поширився в інших країнах світу», – розповіла Олена Павлюк.

Учасники майстеркласу були в захваті від отриманих знань та навичок. Дорослі та діти дізналися, що існує чотири основних види розпису великодніх яєць: крашанки, крапанки, дряпанки (шкрябанки) писанки. Кожен вид має свої особливості та правила виготовлення.

Найчастіше у писанкарстві використовували сім основних кольорів: червоний (символізує добро, радість життя, для молоді – щасливий шлюб. Червоні писанки є символом Воскресіння, жертовності, небесного вогню), жовтий (символ небесного світила – сонця, тепла та врожаю, оберіг від злих сил та лихого, колір багатства), зелений (колір весни, воскресіння природи, надії та життя. Символізує пробудження природи від довгого зимового сну), бурий, коричневий (символізує землю та її приховану життєдайну силу), чорний (колір ночі, всього невідомого та таємничого. Він символізує нескінченність життя людини, буття після смерті. Використовується як тло, підкреслює силу інших кольорів), білий (колір чистоти, символ вирію – раю. Білі символи на писанці символізують доброчесне, праведне життя), блакитний (уособлює небо, повітря, воду, чистоту та здоров’я. На писанках він символізує божественність).

Загалом захід минув у теплій, майже родинній атмосфері. Це було справжнє свято – щире, сповнене радості від власноруч створеної писанки.

«Сьогодні багато наших гостей відзначили, що їхня участь у майстеркласі мала психотерапевтичний ефект: поліпшила емоційний фон, дала можливість розслабитися, побороти депресивний стан, підвищити життєвий тонус і розкрити творчі здібності. Дехто навіть вирішив придбати необхідне для художнього розпису обладнання і в такий спосіб допомагати собі переживати нинішні непрості часи», – розповіла координаторка заходу Оксана Зозуля.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024