Новини

 

Офіційна інформація щодо причин відрахування студентів В.Коваля та І.Кучерявого

22.09.2015
У зв’язку зі зверненнями та публікаціями у ЗМІ і соцмережах за дорученням ректорату відповідно до своїх повноважень інформую про таке.

Відповідно до ст. 46 ЗУ «Про вищу освіту» та п.1 параграфу 7.15 Статуту Київського національного університету імені Тараса Шевченка однією з підстав для відрахування здобувача вищої освіти є «невиконання навчального плану».

Кожен здобувач вищої освіти, який навчається в Університеті, повинен виконувати вимоги освітньої програми (параграф 7.10 Статуту).

У параграфі 7.12 Статуту серед форм освітнього процесу визначені контрольні заходи – залік та іспит. Таким чином, виконання вимог складових освітньої програми підтверджується заліком чи іспитом як формою контрольного заходу. Незадовільна оцінка, отримана під час складання заліку чи іспиту, засвідчує невиконання освітньої програми та є підставою для відрахування здобувача вищої освіти.

Відповідно до ст. 34 ЗУ «Про вищу освіту» та параграфу 6.9 Статуту ректор Університету у межах своєї компетенції «відраховує з Університету… здобувачів вищої освіти за погодженням з органами студентського самоврядування…». Цим же параграфом передбачено, що ректор може делегувати частину своїх повноважень заступникам і керівникам структурних підрозділів.

Наказом ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка повноваження підписання наказів про відрахування студентів делеговано проректорові з науково-педагогічної роботи, який робить це на підставі мотивованого подання декана факультету (директора інституту, коледжу), погодженого з органами студентського самоврядування. Таким чином, деканат факультету (дирекція інституту, коледжу) здійснюють організацію навчального процесу включно з контролем за обліком студентів, виконанням ними вимог освітніх програм.

Відповідно до п.3.12.1. чинного університетського Положення про організацію навчального процесу контрольні заходи включають підсумковий контроль, який проводиться з метою оцінки результатів навчання на певному освітньому рівні або окремих його завершених етапах.

У п.3.12.2. цього ж Положення зазначено, що семестровий екзамен – це форма підсумкового контролю засвоєння студентом теоретичного та практичного матеріалу з окремої навчальної дисципліни за семестр, що проводиться як контрольних захід.

У п.3.12.2.3. Положення визначено, що повторне складання студентом, який отримав під час сесії не більше двох незадовільних оцінок, допускається не більше двох разів: один раз викладачу, другий – комісії, яка створюється деканом факультету (директором інституту, коледжу).

За інформацією, наданою філософським факультетом, студенти В.Коваль та І.Кучерявий не склали іспит з предмету «Історія зарубіжних політичних вчень» комісії, сформованій деканом філософського факультету А.Є.Конверським в установленому чинним законодавством порядку.

Декан філософського факультету А.Є.Конверський в передбаченому зазначеними вище нормативно-правовими актами порядку повинен подати подання на відрахування цих студентів, погодивши його з органами студентського самоврядування.

Довідково: за нескладення літньої заліково-екзаменаційної сесії в Університеті відраховано 218 осіб, у т.ч. на філософському факультеті – 12 осіб.
Проректор
з науково-педагогічної роботи В.А.Бугров


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024