Новини

 

Погруддя Василю Симоненку започаткувало Алею пам’яті

20.05.2015
20 травня 2015 року у внутрішньому дворику Червоного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка відбулися урочистості з нагоди відкриття погруддя Василю Симоненку.







За словами Ректора КНУ Леоніда Губерського, символічно, що пам'ятник відомому українському поету Василю Симоненку відкрито в Шевченковому університеті. Василь Симоненко був студентом нашого університету. У 1957 році він блискуче закінчив факультет журналістики. Леонід Васильович, подякував президенту МАН України Станіславу Довгому, скульптору Олександру Рачковському за втілення спільного задуму і зазначив: «Відкриттям погруддя Василю Симоненку ми започатковуємо створення Алеї пам’яті», в якій знайдуть своє місце й інші видатні випускники університету.







На відкриття погруддя свого друга і однодумця, з яким разом навчалися, жили і товаришували прийшли тепер вже класики української літератури Борис Олійник, Дмитро Павличко, Іван Драч. Їхні спогади перенесли слухачів у світ думок і мрій того покоління, яке тепер знають як «шістдесятників». Звучали поезії.




«До таких як ми у той час була прикута пильна увага, на кожного з нас доносили. Василь Симоненко був справжнім українцем. Я дякую тій біївській землі, що його народила», – сказав Борис Олійник.

Дмитро Павличко зауважив: «Я глибоко зворушений цією подією, вона обернеться в добру традицію, коли університет своїми випускниками буде показувати дорогу нашому народові».


У відкритті погруддя також взяли участь заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха, народний депутат України Олег Ляшко, народний артист України Євген Нищук, професор КНУ Василь Яременко та інші. Чин освячення погруддя здійснив протоієрей Петро Бойко. Біля погруддя Василя Симоненка виконали Гімн України.










Варто зазначити, що погруддя Василю Симоненку у КНУ імені Тараса Шевченка – це лише другий пам’ятник поету в Україні. Перший встановили у м. Черкаси у листопаді 2010 року. Тож слушно зауважив професор В. Яременко: потрібно, аби Василь Симоненко вийшов із нашого університетського дворика на площі, адже ми вшановуємо не тільки випускника університету Шевченка, а й великого сина українського народу.




Тетяна Воротняк
Фото: Андрій Єловіков



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024