Новини

 

Шевченківська науково-практична конференція в Рівному

02.04.2014
26 березня 2014 року в Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбулася міжвузівська науково-практична конференція «Творчість Шевченка і духовні вектори розвитку України», приурочена 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка.
За ініціативи проректора з науково-педагогічної роботи КНУ Володимира Бугрова її учасниками стали викладачі кафедри історії української літератури і шевченкознавства Інституту філології Оксана Данильченко та Євген Іщенко.
Відкриттю заходу передував перегляд презентацій «Вічний, як народ» Рівненського обласного краєзнавчого музею, «Пам'ятники Т.Г.Шевченку на Рівненщині і в світі» та документальних фільмів про мандрівку Тараса Шевченка Волинню «Так було». Викликали цікавість присутніх виставки фоторепродукцій автопортретів, рідкісних видань творів митця. Було представлено також креативний проект - вишитий Кобзар 1840 року, виготовлений літератором Оленою Медведєвою та дизайнеркою Анною Тимошок з Рівного. Авторками збережено не лише правопис і шрифт видання, а й доповнено картинами раннього періоду творчості Т. Шевченка.
Відкриваючи конференцію проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва Рівненського ІППО, голова Рівненського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Іван Вєтров наголосив на тому, що слово Шевченка наразі консолідувало не лише освітян, а й увесь український народ, адже домінуючими цінностями митця було відродження української нації, боротьба за незалежність та усвідомлення національної ідентичності..
Прозвучала низка цікавих і змістовних виступів: директора Науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України Кононенка Петра Петровича, першого проректора з навчально-наукової роботи Національного університету «Острозька академія» Петра Кралюка, заступника декана історико-філологічного факультету Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. академіка Степана Дем’янчука Лілії Овдійчук, письменника Євгена Шморгуна та інших.
Емоційним доповненням стали виступи бандуристів Михайла Лазарця, учня 9 класу Рівненського обласного ліцею та Назара Волощука, заступника голови обласного відділення Національної Спілки кобзарів України. Вони виконали музичні композиції на слова Тараса Шевченка.











Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024