Новини

 

Нове у дослідженні життєпису Кобзаря

29.11.2013
До 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка Олександр Деко уклав публіцистично-літературознавчу працю про Кобзаря – «Шевченківський календар». 27 листопада у стінах Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка відбулася презентаціяцієї книги.

Олександр Деко – український письменник, дослідник-літературознавець, публіцист, видавець, автор двотомника «Повне видання творів Леоніда Глібова», перший очільник Всеукраїнського товариства «Меморіал», засновник і голова часопису «Соборність», нині голова Спілки українських письменників Ізраїлю. Письменник присвятив укладанню «Шевченківського календаря» майже 20 років життя. Автор публіцистично-літературознавчого видання подає життєпис Тараса Шевченка у новій формі. Олександр Деко коментує події трьох місяців (січень, лютий, березень) Шевченкового життя різних років, але за одне число. Тому це даєможливість читачеві відкритидля себе життя Кобзаря за днями місяців різних років і простежити незмінні переконання геніального поета крізь роки.

«Така побудова книжки дала можливість зрозуміти, яким був Кобзар, та побачити, що художник і вчений Леонардо да Вінчі – автор картини «Мона Ліза» і Тарас Шевченко мають щось спільне. До Петербурзької академії мистецтв Карл Брюллов працював в Італії, тому про творчість італійського митця письменник дізнався саме від свого вчителя. У 1840р. Тарас Шевченко починає писати свій автопортрет із усмішкою, що нагадує усмішку Мони Лізи на шедеврі Леонардо да Вінчі. Ознайомившись із архівними документами про Шевченка, я помітив, що у той період життя українському поетові не було з чого радіти, тому й не дивно, що вдивляючись в автопортрет, помічаєш смуток в обличчі молодого Тараса», – розповідає Олександр Деко.

У книзі «Шевченківський календар» кожна подія базується не на домислах, а на конкретних текстах, документах, листах Шевченка, цитатах з особистого щоденника поета, спогадах та на вже перевірених наукових працях шевченкознавців. Автор вставляє цілі абзаци до свого Календаря з уже відомих шевченкознавчих досліджень, що є цінністю цієї книги. Зведеність фактів дозволяє відкрити для себе постать Тараса Шевченка з одного джерела.

«Тарас Шевченко у книзі розкривається, перш за все, як людина, а не ікона. Перед читачем постає невільник (фізично, але душею він був завжди вільний), який силою слова зумів повести за собою народ. Це вражає», – наголошує Олександр Деко.

Нове народжується у пошуках. «Шевченківський календар» є свідченням цього, адже за щоденниковим принципом вперше подано біографічні факти та творчість геніальної особистості – поета, мислителя, художника, генія світового масштабу.

Завершуючи літературну зустріч, Олександр Деко сказав, що має сімдесят відсотків матеріалів для укладання дев’ятимісячного «Шевченківського календаря», тому намагатиметься якнайшвидше завершити життєпис Шевченка.









Олександра Касьянова,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024