Новини

 

Золота медаль у Катерини Баринової!

17.09.2013
Вітаємо ученицю 11-го класу Українського фізико-математичного ліцею Катерину Баринову зі здобуттям довгоочікуваної та заслуженої ЗОЛОТОЇ МЕДАЛІ на XVIII Міжнародній учнівській Астрономічній Олімпіаді, що проходила у м. Вільнюс (Литовська Республіка) з 6 по 14 вересня 2013 року!










Слід зазначити, що це вже четверта медаль Катерини на міжнародних змаганнях з астрономії! Але до цього часу вона здобувала лише срібні та бронзові нагороди.
Підготував Баринову Катерину до виступу на міжнародних олімпіадах інженер кафедри астрономії та фізики космосу фізичного факультету (вчитель астрономії УФМЛ) КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Олександрович Сімон.
У XVIII Міжнародній учнівській астрономічній олімпіаді брали участь 98 учасників олімпіади – представники Вірменії, Бангладеш, Болгарії, Китаю, Чеської Республіки, Естонії, Індії, Індонезії, Італії, Казахстану, Литви, Румунії, Росії, Південної Кореї, Шрі-Ланки, Швеції, Тайланду та України.
Окрім золотої медалі Катерини Баринової українська команда отримала три бронзових медалі – вони у десятикласника Чернівецької гімназії № 4 Юрія Пекарського, одинадцятикласників Ярослава Ерстенюка (Українська гімназія № 1, м. Івано-Франківськ) та Івана Кохановського (ліцей № 100 «Поділ», м. Київ) Срібна медаль у Романa Звагельського, учня Сімферопольського НВК «Школа-ліцей» № 3.
Під час олімпіади учні виконали завдання теоретичного, спостережного та практичного турів. Упродовж чотирьох годин теоретичного туру, що складався з 6 задач, учні виконували завдання на вивчення особливостей спостережень на сучасній радіообсерваторії «Радіо Астрон», визначення фізичних властивостей, умов спостережень на позасонячній планеті Глізе 581g, кількості сонячної енергії, що падала опівдні на одного литовського коня у XVIII сторіччі. Також учасники мали встановити місцевий час, виявити його особливості та визначити швидкість руху нейтронної зорі у планетарній туманності, а також її вік.
На практичному турі, що складався з 2 завдань, учасникам було необхідно дослідити особливості руху астероїда, визначити відстань до галактики NGC 4214 та досконало вивчити Юпітер, його основні параметри за запропонованими даними та зображеннями.
А от завдання спостережного туру, на виконання яких виділялося лише 20 хвилин, вимагали знання зоряного неба, вміння знаходити об’єкти спостережень за їхніми загальними ознаками, визначати кутову та зенітну відстані, горизонтальні координати на небесній сфері, орієнтуватися і знаходити об’єкти, розміщуючи їх у центрі поля зору телескопу.
Нагадаємо, що Міжнародна астрономічна олімпіада є щорічним науковим змаганням для учнів 14-18 років, мета якої – підвищення інтересу школярів до вивчення астрономії та фізики, застосування на практиці знань про Всесвіт, виявлення талановитих дітей, надання їм допомоги у виборі професії.










Науковим керівником української команди був інженер кафедри астрономії та фізики космосу фізичного факультету (вчитель астрономії УФМЛ) КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Олександрович Сімон.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024