Новини

 

Засідання Науково-технічної ради: підсумки за 30 березня

30.03.2023

Зміни в процедурі здобуття наукового ступеня доктора наук, ефективність участі КНУ імені Тараса Шевченка в Конкурсі МОН та інші питання управління науковою та інноваційною діяльністю Університету обговорили на засіданні Науково-технічної ради, що відбулося 30 березня в режимі офлайн.

 

Засідання Науково-технічної ради розпочалося з огляду колекції стародруків фонду стародрукованих, рідкісних та цінних книжкових зібрань Наукової бібліотеки імені М. Максимовича КНУ. Це той об’єкт Університету, що становить національне надбання України, підкреслила в.о. директорки Бібліотеки Світлана Канєвська, яка провела екскурсію. 

Робоча частина засідання розпочалася з доповіді Вченої секретарки НДЧ Наталії Карауальної. Вона розповіла про новий порядок проходження в КНУ документів, що подаються на здобуття наукового ступеня доктора наук, і порядок захисту дисертацій. При цьому проректор з наукової роботи Ганна Толстанова наголосила на ролі ментора, наставника в процесі підготовки майбутніх науковців. У передових освітніх практиках світу цьому питанню надається велике значення, реалізовуються різні моделі менторської підтримки.

З огляду на українські реалії, зокрема наявні ресурси, Ганна Толстанова запропонувала впровадити підвищення кваліфікації наукових керівників аспірантів, принаймні раз у п’ять років. «Ми в жодному разі не ставимо під сумнів власне кваліфікацію наукових керівників. Ідеться про ознайомлення з новими нормативно-правовими актами у цій сфері, щоб наставники могли краще інформувати аспірантів щодо можливостей Університету. Бо для нас головне завдання – не втратити якості наукової роботи, не збавляючи кількості досліджень», – сказала Ганна Толстанова. Проректорка зауважила, що до розгляду беруться також інші ідеї та пропозиції членів НДЧ, і звернулася до присутніх: «Те, що хочете бути науковцями – це чудово, але насамперед ви мусите стати ефективними адміністраторами».  

Про оптимізацію фінансування наукової діяльності йшлося і під час обговорення наступного питання порядку денного засідання – підсумки участі Університету в Конкурсі МОН у 2022 році. Начальник НДЧ Олег Недибалюк презентував детальний звіт щодо конкурсних проєктів КНУ, а Ганна Толстанова поділилася враженнями від обговорення правил проведення Конкурсу на засіданні Ради проректорів з наукової роботи, що відбулося на території Університету 23 березня.

«Проєкти ведуть за собою гроші. І чим більше проєктів ми подаватимемо на Конкурс, тим більше коштів отримаємо. Звичайно, не всі роботи можуть бути виграшними, але нам потрібно навчати людей створювати такі проєкти, це частина нашої інноваційної діяльності. Тому ми будемо це робити», – констатувала проректорка. 

За словами Ганни Толстанової, науковій співпраці сприяє горизонтальна взаємодія між структурними підрозділами Університету. Вона наголосила, що час виходити з «дистанційного підпілля» й повертатися до роботи наживо, у форматі зустрічей, семінарів, своєрідних днів відчинених дверей. Проректорка запропонувала у рамках підготовки до Дня працівників науки, що відзначається в Україні щороку в третю суботу травня, продумати заходи, які б дали можливість факультетам та інститутам поділитися останніми досягненнями.

Також пункт порядку денного «Різне» містив інші питання, які були обговорені під час засідання.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024