Новини

 

Від Майдану до Майдану: презентовано посібник з новітньої історії журналістики

02.12.2022

Презентація посібника «Від Майдану до Майдану: новітня історія української журналістики» відбулася у пресцентрі Національної спілки журналістів України. Авторами посібника є викладачі та випускники КНУ імені Тараса Шевченка.

«Книга має дуже правильну назву, бо українська журналістика створювала країну», – підкреслив на презентації заступник керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров. «Твердження «ЗМІ – це четверта влада», в нашій державі мають особливе значення», – додав він.

Співавторами книги стали Юлія Нестеряк, доцент кафедри соціальних комунікацій Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Юрій Нестеряк, завідувач кафедри соціальних комунікацій та аудіовізуального мистецтва Київського міжнародного університету та Олександр Клименко, фотокореспондент газети «Голос України».

«Презентація – це не лише розповідь про книгу, до якої ми йшли не один рік, а й можливість поспілкуватися із однодумцями, обмінятися враженнями і накреслити плани на майбутнє», – прокоментував Юрій Нестеряк .

«Світлини Олександра додали нашій книжці неповторності. Сашко – майстер своєї справи, і кожен рядок новітньої історії України й української журналістики він проживав «в прямому ефірі», фіксуючи найяскравіші моменти у фотографіях», – зауважила Юлія Нестеряк.

«Ця книга – початок великого проєкту, що стане живою історією України», – підкреслила Голова правління Українського фонду миру Людмила Супрун, – бо у журналістів є своє покликання – нести правду». За її словами, проєкт може стати проявом інклюзії, залученості кожного до спільної справи.

Анжеліка Рудницька, випускниця факультету журналістики, Президент мистецької агенції «Територія А», учасниця Революції на граніті підкреслила, що писати новітню історію журналістики – це важливо. І варто фіксувати не лише позитивні моменти, а й критичні, щоб виховувати у молоді критичне мислення. Крім того, вона побажала сучасним журналістам бути україноцентричними, відчувати свою відповідальність за країну.

У заході взяли участь голова НСЖУ Сергій Томіленко, перша секретар НСЖУ Ліна Кущ, авторка текстівок до світлин Ірина Буланенко, літературна редакторка Наталія Литвиненко та дизайнер Володимир Онопрійчук.

Презентований посібник є першим комплексним дослідженням новітньої історії української журналістики та розвитку національного інформаційного простору України в період з 1989 по 2019 роки, а події, пов'язані з історією української журналістики, розглядаються у контексті суспільних і політичних змін, супроводжуються коментарями ключових осіб національної новітньої історії. 

 

Фото: kymu.edu.ua

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024