Новини

 

Проректорка КНУ виступила на панельних дебатах в Європарламенті

01.12.2022

Дебатами «Феміністична Україна» в Європарламенті розпочався VIII Конгрес жінок у Брюсселі. 1 грудня 2022 провідні українські політикині, науковиці, активістки та мисткині дискутували про суспільні та політичні виклики, які постають перед Україною в часи російсько-української війни, говорили про європейські прагнення і шлях до вступу в ЄС нашої країни.

 

«Ми як Європарламент підтримуємо Україну. Ми стоїмо разом із жінками та дівчатами України», – сказала у своїй вступній промові віцепрезидентка Європейського парламенту Евелін Регнер, яка разом із віцепрезидентами Європарламенту Евою Копач і Дімітріосом Пападімулісом та у співпраці з Конгресом польських жінок у Брюсселі й асоціацією Elles sans Frontieres виступили організаторами заходу.

Основними спікерками у дебатах були: Ксенія Смирнова, проректорка Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Лариса Масенко, професорка-мовознавиця Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Оксана Забужко, письменниця й громадська діячка; Олександра Грицак, професорка гендерної соціології Рід-коледжу в Портленді.

У своєму виступі Ксенія Смирнова зазначила: «Українські військові захищають Україну на фронті, на полі бою! У нас,освітян і науковців, є свій фронт – освітній, який наближає нас до Перемоги над російськими загарбниками! Наш інструмент – освітня дипломатія, наукова дипломатія та гендерна дипломатія. Тільки спільними зусиллями ми зможемо зупинити російсько-українську війну і повернути радість на обличчя наших дітей і жінок, повернути родинне тепло і затишок українським родинам, забезпечити мирне майбутнє України, Європи і світу! Жінки України не були просто глядачами воєнних дій. Від самого початку вони воювали у військах та силах територіальної оборони, служили на дипломатичному та інформаційному фронті, рятували життя як лікарі, медсестри, волонтери... Наш університет також вчиться жити і працювати в нових умовах».

Ксенія Володимирівна висловила впевненість, що зустріч надихне на відкриття нових можливостей для інтернаціоналізації вищої освіти, що наблизить Україну до міжнародних освітніх стандартів. Принагідно запросила усіх у найближчому майбутньому завітати до університету і разом будувати динамічну, інноваційну та продуктивну академічну спільноту.

Олександра Грицак, професорка гендерної соціології Рід-коледжу в Портленді, закликала до збереження незалежних, прозорих і демократичних правових інституцій в Україні, оскільки тільки вони можуть захистити права людини під час війни та після неї. «Російська війна проти України – це війна проти західної культури, проти верховенства права, проти демократії», – нагадала вона.

Оксана Забужко зазначила, що жінки є помітною частиною війни в Україні не лише як біженки та вцілілі, але й як військові та політики.

«Перемога України буде перемогою українських жінок. Я вірю, що вони поведуть Україну на Захід», – сказала віцепрезидентка Європарламенту Ева Копач.

Виступаючи із заключним словом, Держсекретарка Бельгії з питань гендерної рівності Сара Шліц висловила вдячність усім за підтримку українських жінок та подякувала учасникам дискусії та українським сестрам, які зробили цей день таким особливим.

 

Фото: Конгрес жінок у Брюсселі

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024