Новини

 

Випускницю КНУ Марину Вязовську нагороджено медаллю Філдса!

05.07.2022

Випускниця механіко-математичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, відома українська й швейцарська науковиця-математик Марина Вязовська стала цьогорічною лавреаткою Філдсівської премії!

 

Про це стало відомо 5 липня 2022 року, під час церемонії відкриття Міжнародного конгресу математиків (MMC), що відбувається просто зараз в Університеті Аалто (Гельсінкі, Фінляндія, Aalto Töölö, Helsinki). Відбором кандидатів і самим нагородженням традиційно опікується Міжнародний математичний союз (IMU), наукові призи якого вважаються найвищими нагородами в математичному світі.

За видатні математичні досягнення випускниця КНУ Марина Вязовська була нагороджена медаллю Філдса й премійована в розмірі 15 000 канадських доларів. Українська науковиця була єдиною жінкою серед цьогорічних лавреатів Філдсівської премії. Водночас україно-швейцарська науковиця стала другою (після іранки Мар’ям Мірзахані) жінкою-математикинею у світі, яку було відзначено цією видатною нагородою. Ця нагорода цінується міжнародною професійною спільнотою особливо високо, оскільки є аналогом Нобелівської премії для математиків. Важливим є також те, що Марина Вязовськадруга українська науковиця, відзначена такою престижною нагородою від часу її заснування в 1936 році. Першим у 1990 році став відомий український і американський математик Володимир Дрінфельд.

Важливим повідомленням для України й світу стало те, що державний представник Фінляндії й президент Міжнародного математичного союзу (IMU) Карлос Е. Кеніг відзначили у своїх вітальних промовах, що міжнародна математична спільнота підтримує Україну й українців у новітній боротьбі за незалежність і свободу їхньої держави. У записаному для цієї математичної церемонії відеозверненні Марина Вязовська також зосередилася на тому, як її особисте життя й життя всіх українців змінилося від початку повномасштабної російсько-української війни; науковиця наголосила на неприйнятності ведення війни й здійснення інших воєнних і кримінальних злочинів у цивілізованому світі; окрім того, математикиня поділилася з присутніми болем щодо загибелі своєї юної колеги – Юлії Здановської, яку навчали ті ж викладачі механіко-математичного факультету КНУ, що й Марину, і світлій пам’яті якої викладачка Вязовська нещодавно присвятила просвітницьку лекцію в Швейцарському федеральному технологічному інституті (Лозанна).

Запрошуємо всіх охочих переглянути церемонію нагородження науковими відзнаками від Міжнародного конгресу математиків (MMC) і відеозвернення Марини Вязовської.

 

Науково-педагогічний і студентський колективи КНУ імені Тараса пишаються професійними досягненнями своєї колеги, бажають їй подальших наукових здобутків і нагород, а також щиро вдячні видатній україно-швейцарській науковиці за привернення уваги міжнародної спільноти до злочинів проти людяності, здійснюваних російською федерацією в Україні!

 

Довідково: Марина Вязовська – народилася й навчалася в Києві (Україна). Навчалася в Київському природничо-науковому ліцеї № 145, вищу освіту здобула на механіко-математичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Там же навчалася в аспірантурі. У 2010 році дослідниця захистила кандидатську дисертацію (Інститут математики НАН України), у 2013 році – здобула ступінь доктора природничих наук (Боннський університет, Німеччина). Зараз Марина Вязовська викладає в Швейцарському федеральному технологічному інституті (Лозанна). За винаходи й видатні наукові здобутки в галузі математики Марину Вязовську вже було нагороджено такими, зокрема, відзнаками: премія Салема (2016 р); дослідницька нагорода Клея (2017 р); премія SASTRA Ramanujan Prize (2017 р); Європейська премія з комбінаторики (2017 р); премія «Нові горизонти у математиці» (2018 р); премія Satter Prize (2019 р); премія Ферма (2019 р); премія Європейського математичного товариства (2020 р); національна премія Латсіс (2020 р); медаль і премія Філдса (2022 р). Марина Вязовська є членкинею Європейської Академії (2021 р) і старшою науковою співробітницею Інституту математики Клея (2022 р).

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024