Новини

 

Президент Зеленський зустрівся зі студентами українських закладів вищої освіти

19.05.2022

Студенти, курсанти та керівництво Київського національного університету імені Тараса Шевченка взяли участь у зустрічі Президента України Володимира Зеленського зі здобувачами освіти 25 українських університетів, яка відбулася в онлайн-форматі 19 травня 2022 року.

У режимі відеоконференції відбулися включення університетів із Києва, Дніпра, Івано-Франківська, Кривого Рогу, Львова, Одеси, Харкова та Чернігова.

На початку зустрічі Володимир Зеленський звернувся до студентів і ректорів українських ЗВО. Свій виступ він побудував у формі запитань, на які запропонував відповісти студентам. Питання стосувалися подальшого розвитку України і змін, яких очікує молоде покоління; безпекових питань існування нашої країни, а також держав-гарантів безпеки для України; питання військового обов’язку громадян; володіння зброєю; співіснування поруч із росією у майбутньому. Також Президент порушив питання розвитку вищої освіти, зокрема, строків навчання в університетах на тій чи іншій спеціальності, можливості зміни професії протягом життя та затребуваності того чи іншого фаху у перспективі. І заключне запитання від Президента звучало так: чи варта боротьба за незалежність таких жертв, які ми маємо сьогодні, виборюючи її у війні?

Далі студенти мали можливість поставити свої запитання до Глави держави.

Зокрема, на питання студента ННІ міжнародних відносин КНУ Богдана Мірошніченка про те, що може об’єднати Україну після війни, щоб не втратити єдність, утворену з 24 лютого, Президент відповів, що український народ об’єднався, захищаючи від ворога важливі для себе речі: нашу українськість, наших дітей, наш культуру, і зазначив:

«Тепер ми всі об’єднані. Ми точно розуміємо, хто ми, чим ми відрізняємося від наших сусідів, хто за що бореться. Ми – однакові. Однаково прекрасна держава. І ми всі об’єднані. Нарешті наш народ об’єднався. На жаль, через таку криваву причину, але нарешті це відбулося – об’єднання народу, держави, суспільства, ментальності, ідеї, об’єднання сучасного, а значить, буде й об’єднання майбутнього. Це прекрасно».

За словами Володимира Зеленського, українці не лише згуртувалися самі, а й об’єднали навколо себе інші країни. І цікавість до України нині відчувається в усьому світі – як серед політиків, так і серед звичайних громадян: люди хочуть приїхати в Україну й подивитися на наш героїчний народ. І це – зміна світової ментальності, переконаний Глава держави.  

«Я пишаюся тим, що українець – це модно у світі. Це звучить дуже круто. Україна сьогодні у світі номер один. Я пишаюсь усім, що належить до історії України, починаючи з мови та наших традицій», – наголосив Володимир Зеленський. 

А відповідаючи на запитання студентів Маріупольського державного університету, який було переміщено до Києва, та Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна про відбудову українських міст, зокрема й освітніх установ, Володимир  Зеленський зауважив: «План відновлення України після перемоги дасть змогу побудувати нову й сучасну європейську країну, включно з освітньою інфраструктурою. Це велика програма, коли кожна країна світу, наші партнери та друзі матимуть патронат над тим чи іншим регіоном або над тією чи іншою галуззю в нашій державі. Ми будемо відбудовувати нашу країну – новітню, технологічну. Це стосується й напрямку освіти». Він запевнив, що після деокупації українських територій студенти й викладачі зможуть повернутися в рідні стіни своїх вишів.

Президент резюмував: «Студентство має продовжувати здобувати знання. Я бажаю вам взяти всі знання, які тільки можна. Це також дуже важлива робота на благо нашої держави. Нам потрібні глибокі люди, які розбираються у своїх фахових речах. Люди, які можуть справді відродити Україну, виробництва, технології».

 

За матеріалами Офісу Президента України

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024