Новини

 

КНУ став партнером з Единбурзьким університетом

19.05.2022

Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Единбурзький університет (Шотландія) підписали Меморандум про взаєморозуміння. Урочиста церемонія підписання відбулася в онлайн-форматі 19 травня 2022 року.

Ця співпраця стане частиною українсько-британської ініціативи щодо вищої освіти. Завдяки такому починанню два провідні заклади України та Великої Британії зміцнять свої зв’язки та налагодять спільну роботу в освітній та науковій сферах. Буде налагоджено співпрацю у міжнародних проєктах, організацію обмінів студентами та співробітниками, а також співробітництво у сфері культури, зокрема, у розвитку партнерства міст-побратимів Единбурга та Києва.

Під час підписання Меморандуму про взаєморозуміння керівники Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Единбурзького університету розповіли про свої сподівання на нове партнерство – перше такого роду в Шотландії – та на співпрацю між вищою освітою та науковими дослідженнями України та Великобританії.

«Підписуючи цей Меморандум про взаєморозуміння, обидві установи закріплюють глибоку прихильність тіснішій співпраці щодо можливостей у викладанні, навчанні та дослідженнях», – зазначив Пітер Метісон, директор і віце-канцлер Единбурзького університету.

Проректорка з міжнародного співробітництва КНУ імені Тараса Шевченка Ксенія Смирнова зауважила: «Цим Меморандумом засвідчуємо початок нового twinning партнерства. Впевнена, що потенціал наших університетів буде реалізований в більш поглибленому форматі співпраці й буде відображатись у нових формах інтернаціоналізації вищоі освіти.

Партнерство двох університетів ґрунтується на існуючій угоді міста Единбурга про побратимство з Києвом. Тому підписання Меморандуму було ініційоване як частина нової схеми поєднання університетів Великобританії та України, координованої Cormack Consultancy Group, яка сприяє міжнародним зв’язкам у сфері вищої освіти, за підтримки Universities UK (UUK).

Джеймі Хепберн, Міністр вищої освіти, подальшого навчання, працевлаштування та професійної підготовки молоді Уряду Шотландії наголосив: «Парнерство між двома університетами повністю підтримується владою міста Единбург як знакова для міст-побратимів співпраця провідних закладів вищої освіти України та Сполученого Королівства».

Про важливість подібного партнерства та перспективи співпраці говорила і присутня на церемонії підписання Ольга Будник, радниця – уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту. Зокрема, вона зазначила: «Система вищої освіти України у складні для України часи має єднатися зі світовими лідерами галузі та надійними партнерами. Ідея започаткування програми підтримки, коли наш університет буде побратимом із вищим навчальним закладом подібного профілю з Великобританії, безумовно, сприятиме підвищенню якості вищої освіти в обох університетах, обміну передовим досвідом, а також стане можливістю для майбутнього розвитку та створення позитивного простору для досліджень та нових ідей».

Уже найближчим часом у рамках дії офіційного партнерства професор ННІ міжнародних відносин КНУ Микола Капітоненко проведе публічну онлайн-лекцію «Чому Росія вторглася в Україну та що буде далі?».

Також студенти Шевченкового університету отримають фінансування для участі у Літній школі здоров’я Una Europa One Health в Единбурзі у липні цього року. Ця двотижнева програма об’єднає студентів і викладачів з усієї Європи, щоб досліджувати нові шляхи вирішення глобальних проблем.

«Підписання Меморандуму сьогодні – чудовий шанс не лише розширити навчальні та дослідницькі можливості для українських студентів, а також посилити взаємодію культур між нашими народами», – зазначив т.в.о. Консула України в Единбурзі Євген Маньковський.

Так під час онлайн-заходу, який відбувся у Всесвітній День вишиванки Центр фольклору та етнографії ННІ філології КНУ підготував для шотландських колег вебінар-виставку, яка познайомила їх з символізмом та секретами створення етнічного вишитого українського одягу.

 

Довідково: Единбурзький університет – державний дослідницький університет в Единбурзі (Шотландія), заснований 1583 року. Це один із чотирьох стародавніх університетів Шотландії та шостий найстаріший університет, який постійно працює в англомовному світі. Единбурзький університет є другим за популярністю університетом у Великій Британії серед вступників, четвертим за якістю та широтою своїх досліджень та восьмим за кількістю студентів у Сполученому Королівстві.

Університет має довготривалі зв’язки з британською королівською сім’єю, оскільки його канцлером був принц Філіп, герцог Единбурзький з 1953 по 2010 рік, а з березня 2011 року цю посаду займає принцеса Анна.

Единбурзький університет єдиний шотландський університет – член Групи Рассела (20 провідних університетів Великої Британії) і Ліги європейських дослідницьких університетів.

Академічна структура університету базується на трьох коледжах, які містять загалом 21 школу.

Серед випускників університету є кілька глав держав і урядів, у тому числі троє британських прем’єр-міністрів. Станом на жовтень 2021 року його випускниками чи викладачами є 19 лауреатів Нобелівської премії, 3 лауреати премії Тьюринга, 2 лауреати Пулітцерівської премії, лауреат Абелівської премії та медаліст Філдса.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024