Новини

 

Засідання Вченої ради: підсумки 16 травня 2022 року

16.05.2022

 

Важливі питання діяльності Київського національного університету імені Тараса Шевченка розглянули учасники чергового засідання Вченої ради, проведеного 16 травня 2022 року.

Засідання колегіального органу розпочалося виступом голови Вченої ради Леоніда Губерського, який зауважив: «На жаль, маємо сумні новини. 10 травня 2022 року на 89-му році життя помер Леонід Кравчук, перший Президент незалежної України. Леонід Макарович – випускник і почесний доктор КНУ імені Тараса Шевченка, який неодноразово підтримував ініціативи Університету, спрямовані на його успішний розвиток. А днем пізніше, 11 травня, під час бойових дій проти російських окупантів в районі міста Ізюм Харківської області загинув асистент кафедри мов і літератур Далекого Сходу та Південно-Східної Азії ННІ філології КНУ, аеророзвідник і доброволець Денис Антіпов». Голова Вченої ради закликав присутніх ушанувати пам’ять про обох випускників хвилиною мовчання.

Під час засідання розглядалося питання про затвердження «Правил прийому до Київського національного університету імені Тараса Шевченка у 2022 році». Відповідальний секретар Приймальної комісії Андрій Креневич звернув увагу, що відповідно до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році вступна кампанія розпочнеться наприкінці липня й триватиме майже до кінця вересня. Учасники засідання одержали інформацію про важливі дати проведення цьогорічної вступної кампанії та дізналися низку інших важливих аспектів її перебігу. Після детального розгляду Вчена рада затвердила Правила прийому до КНУ у 2022 році.

За результатами обговорення виступу голови Постійної комісії Вченої ради, першого проректора Володимира Ільченка було затверджено нову редакцію «Положення про заохочувальні відзнаки Київського національного університету імені Тараса Шевченка». Проректор з науково-педагогічної роботи Андрій Гожик  виклав присутнім ключові питання оновленого «Положення про порядок розроблення і затвердження посадових інструкцій науково-педагогічних працівників у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка».

Проректорка зі зв’язків з громадськістю Олена Добржанська доповіла про системне налагодження двосторонньої комунікації з випускниками Київського національного університету імені Тараса Шевченка та оптимальні шляхи взаємодії з цією цільовою аудиторією. «Щороку свою професійну кар’єру з дипломом Університету починає безліч фахівців (понад чотири тисячі бакалаврів та більше півтори тисячі магістрів). Для ЗВО важливо не втрачати з ними зв’язок і налагоджувати зворотну комунікацію», – наголосила проректорка. Зокрема, взаємодія із випускниками Університету відбувається за такими важливими напрямами:

  • формування загальноуніверситетської інформаційної бази випускників (координатор напряму – Центр комунікацій);
  • взаємодія з випускниками-іноземцями (координатор – Відділ міжнародного співробітництва);
  • співпраця з випускниками-працедавцями (координатор – Відділ працевлаштування та роботи з випускниками);
  • благодійність і спонсорство;
  • асоціації випускників факультетів/навчально-наукових інститутів.

«Зазначені аспекти не вичерпують увесь спектр співпраці. Університет має певні традиції, які розширюються й стають невід’ємною частиною соціального та культурного життя всіх причетних. Нас об’єднують свята, пам’яті дати, а також спільний біль і гордість за наших Героїв», – зауважила Олена Дображанська. На її думку, пріоритетними завданнями є створення:

  • інформаційного реєстру знаних випускників КНУ імені Тараса Шевченка;
  • інформаційних сторінок, присвячених таким випускникам, у відкритій онлайн-енциклопедії Wikipedia;
  • університетської електронної енциклопедії видатних випускників;
  • загальноуніверситетської інституції випускників.

Проректорка наголосила, що взаємодія випускників та alma mater мусить об’єднати те, чим колишні вихованці можуть допомогти Університетові, і те, чим Університет може бути корисний своїм випускникам. Тож засадничою стане ідея співпраці з випускниками впродовж життя (life-long alumni cooperation), що згуртує різні покоління університетської спільноти, забезпечить сталий розвиток однодумців, щоб зберегти й примножити здобутки та славу Шевченкового університету.

На травневому засіданні Вченої ради було затверджено ліміти стипендіатів для студентів ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр» на другий семестр 2021/2022 н. р. Проректор Андрій Гожик зазначив, що встановлений ліміт – 40% від студентів, які навчаються за державним замовленням. Також було розглянуто питання лімітів щодо одержувачів підвищеної стипендії.

Голова Вченої ради Леонід Губерський поінформував про створення Постійної комісії Вченої ради з правових питань Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Голова Постійної комісії Вченої ради Валентина Чепак доповіла про створення, перейменування та реорганізацію структурних підрозділів Університету. Рішення засідання буде оприлюднено на сайті Вченої ради Університету.

Під час засідання ректор Володимир Бугров вручив нагрудний знак і посвідчення «Заслужений діяч науки і техніки України» докторові фізико-математичних наук, завідувачу кафедри теоретичної кібернетики факультету комп’ютерних наук та кібернетики Юрію Краку; нагрудний знак і посвідчення «Заслужений працівник освіти України» – кандидатові філологічних наук, доценту кафедри української мови та прикладної лінгвістики Навчально-наукового інституту філології Сергію Різнику. Присутні привітали лауреатів Премії імені Тараса Шевченка КНУ:

  • Михайла Назаренка, кандидата філологічних наук, доцента кафедри російської філології Навчально-наукового інституту філології;
  • Володимира Стояна, доктора фізико-математичних наук, професора кафедри моделювання складних систем факультету комп’ютерних наук та кібернетики;
  • Андрія Шатирка, доктора фізико-математичних наук, доцента кафедри моделювання складних систем факультету комп’ютерних наук та кібернетики;
  • Олесю Калмикову, докторку філософії, асистентку кафедри цитології, гістології та репродуктивної медицини ННЦ «Інститут біології та медицини»;
  • Дмитра Сизонова, кандидата філологічних наук, доцента кафедри стилістики та мовної комунікації Навчально-наукового інституту філології.

За багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців та організаційну діяльність у сфері освіти відзначені й нагороджені Грамотами за успіхи у навчальній, науковій і виховній роботі:

  • Світлана Дяченко, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості Навчально-наукового інституту філології, вчена секретарка Вченої ради Університету;
  • Микола Сидоров, кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувач кафедри методології та методів соціологічних досліджень факультету соціології;
  • Олександр Іксанов, доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри дослідження операцій факультету комп’ютерних наук та кібернетики;
  • Олег Сербін, доктор наук із соціальних комунікацій, старший науковий співробітник, директор Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича.

Подякою ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка на засіданні Вченої ради відзначено таких працівників:

  • Наталію Голубенко, завідувачку сектору абонементів відділу обслуговування навчальною літературою Наукової бібліотеки КНУ;
  • Костянтина Покидька, завідувача навчальної лабораторії комп’ютерних систем і мереж кафедри комп’ютерної інженерії факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем.

Присутні щиро привітали колег із фаховими досягненнями й побажали подальших професійних успіхів.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024