Новини

 

Вітаємо нових аспірантів Університету!

07.10.2021

Цьогоріч PhD-студентами КНУ стали 247 найстаранніших молодих дослідників. 7 жовтня 2021 року вони отримали аспірантські посвідчення та почули корисну для себе інформацію від представників Університету.

 

В актовій залі Червоного корпусу відбувся захід «Аспірант КНУ: Info Day – 2021». Це водночас і свято, де вітали вступників із новим стартом, й інформаційний майданчик, де здобувачі PhD-ступеню дізналися, які підрозділи Університету покликані допомагати їм протягом 4 років навчання і як саме.

Ректор Володимир Бугров, вітаючи нову хвилю молодих науковців, наголошував: «За роки аспірантури ви навчитеся організовувати себе, працювати зі студентами. Це той досвід, який буде повністю корисним в усіх аспектах для вас. Університет робитиме все належне, щоб ви формували себе як особистість та науковця. Закликаю вас пишатися своєю університетською родиною, бути впевненими дослідниками!» Володимир Анатолійович розповів про кілька наукових новин, щоб надихнути аспірантів. Зокрема, напередодні стало відомо, що професор кафедри органічної хімії хімічного факультету  Олександр Григоренко, директор ННІ високих технологій, проф. Ігор Комаров та випускник аспірантури КНУ Андрій Тимцунік – співавтори Нобелівського лауреата з хімії 2021 Бенжаміна Ліста. Окрім того, всі пам’ятають про відкриття оддерона – глобального прориву для фізики, – до якого долучився наш професор Володимир Аушев. «Українська наука в нашому Університеті виходить на світовий рівень», – говорить ректор та додає, що заклад докладає максимум зусиль для комфорту здобувачів: будуватимуть новий гуртожиток, проводять вакцинацію для всіх охочих у КНУ, матеріально стимулюють відкривачів, а науково-дослідна частина надає всю необхідну підтримку під час навчання. 

Новоспечених аспірантів привітав Ігор Дідковський, також випускнику КНУ, представник фонду «Родовід Стипендії». Це перший в Україні кейс контрактної підтримки аспірантів. Стипендію вже вручали магістрам, традиція продовжуватиметься й надалі. Першою ж аспіранткою-стипендіаткою «Родоводу» стала Вероніка Хамітова, яка працюватиме над вдосконаленням медичного права, зокрема в напрямі транспланталогії. Меценат звернувся до всіх аспірантів 2021-го року навчання: «Продовжуючи слова Володимира Бугрова, закликаю вас бути гордими та гоноровими. Всі ви сьогодні в найкращому місці планети! Університет Шевченка – це не лише ворота в освіту України, а й у саму країну». І додав: «підтримувати науковців КНУ – це підтримувати суспільство ідей і формувати справжню еліту нашої держави». Ігор Дідковський анонсував також упровадження нових цікавих курсів на аспірантурі в КНУ: курс засад української ідентичності, історії університету, ІТ-стартапів, космічних екосистем, нанотехнологій, філософії майбутнього тощо.

Далі аспірантам більш предметно розповіли про їхні можливості, обов’язки, основні локації на майбутні 4 роки. Проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова окреслила наукову інфраструктуру Університету. Співробітники КНУ працюватимуть для 247 нових аспірантів (загалом їх в Університеті 1227) уже за новою програмою PhD (ступінь доктора філософії), яка була погоджена в Україні у 2016 році за Болонським процесом. Секретар Ради молодих учених Аліна Проскурня презентувала свій підрозділ як місток між адміністрацією Університету та молодими вченими – не лише з КНУ – задля покращення досліджень, зокрема міждисциплінарних та популяризації науки. Перелічила корисні аспірантам заходи, де вони можуть познайомитися та навчитися тайм-менеджменту, соціальним комунікаціям і знайти близьких за тематикою досліджень пошукувачів. Принагідно запросила на конференцію молодих учених, що відбудеться 17-19 листопада 2021 року. Світлана Таланкіна як представник відділу підготовки та атестації науково-педагогічних кадрів пояснила інформацію про правовий статус аспіранта та його комунікативні зв’язки з Університетом. Вчений секретар НДЧ Університету Наталія Караульна поспілкувалася зі здобувачами ступеню про академічну доброчесність як визначальний принцип дослідницької діяльності аспіранта. КНУ долучився впровадження основ та формування культури академічної доброчесності на самих початках, зокрема у 2017 році КНУ ухвалив Етичний кодекс. Також начальник НДЧ Університету Олег Недибалюк розповів про можливості, які надає науково-дослідна частина здобувачам. Вона дбає про авторські права, супроводжує реєстрацію патентів тощо, надає інформацію про різноманітні наукові заходи в Україні та за кордоном, про стипендії, гранти та премії, на які можуть подаватися аспіранти. А ще КНУ має Науковий парк та Бізнес-школу – для всебічного розвитку молодих дослідників, у якій би галузі вони себе не бачили. Андрій Кушерський представляв Наукову бібліотеку імені М. Максимовича, де аспіранти знайдуть необхідну для досліджень літературу. Співробітники бібліотеки допоможуть під час пошуку видань, де повинен друкуватися фахівець. Кушерський також анонсував найближчий вебінар «Як використовувати можливості Google Академії ефективно?», який відбудеться 13 жовтня.

На завершення виступила представниця відділу академічної мобільності Галина Мінгазутдінова. Будь-який аспірант може податися на наукове або мовне (для перекладачів та викладачів іноземної мови) стажування. Тож пані Галина пояснила певні організаційні моменти, спрямувала, як отримати, скажімо, подвійне наукове керівництво, назвала основні програми для аспірантів від організацій Erasmus+, DAAD, програму імені Фулбрайта, Mevlana, програми Інституту Конфуція для філологів-китаїстів.

 

Ганна Толстанова підсумувала інформаційний марафон, побажавши успіхів та високого старту молодим науковцям Київського університету: «Нехай ви успішно виконаєте освітній і науковий складники програми PhD. Працюйте, втілюйте свої ідеї. Часи змінюються.  І саме ті, хто присутній у цьому залі, будуть змінювати їх!»

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024