Новини

 

«В єдності – сила! Разом сильніші»: в Університеті підняли синьо-жовтий стяг

22.01.2021

У День Соборності України перед головним корпусом Київського національного університету імені Тараса Шевченка замайорів синьо-жовтий стяг.

 

В урочистій церемонії підняття прапора взяли участь в.о. ректора Леонід Губерський, проректори Володимир Бугров, Петро Бех, Оксана Жилінська, керівники факультетів та інститутів, працівники та студенти Університету.

Леонід Васильович привітав спільноту Шевченкового університету з важливим національним святом, наголосивши, що «Ідея соборності та незалежності завжди була наріжною й актуальною для українців. Проте незалежність здобути легше, ніж її втримати. Історичний шанс ми знову отримали – Україна вільна й самостійна, і потрібно зробити все від нас залежне, щоб вона була цілісною».

Леонід Васильович нагадав про акцію «Живий ланцюг», яка щороку об’єднує українців у цей день, «і хай нині ми не можемо взятися за руки у ланцюзі єдності, все ж сьогодні для нашої єдності немає обмежень і відстань неважлива». Він повідомив, що за ініціативи КНУ імені Тараса Шевченка у соціальній мережі Фейсбук проводиться «Віртуальний ланцюг єдності університетів України», до якого вже долучилися 14 університетів України і закликав усіх охочих приєднуватися до цієї акції, «щоб вкотре нагадати собі і світові, що Україна – соборна і незалежна!»

 

Довідково:

22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна щороку відзначає День Соборності. Офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення. 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної Української державності. Утім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення державної незалежності України.

У 71-у річницю Акта Злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центрально-Східній Європі масових акцій – «живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель України. Понад мільйон людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Івано-Франківська через Львів до Києва. Акція засвідчила, що українці подолали страх перед комуністичною партією і готові протистояти тоталітарному режиму.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024