Новини

 

«Американська історія та політика» в КНУ

19.01.2021

15 січня 2021 року на історичному факультеті КНУ відбулася онлайн-презентація наукового журналу університету «Американська історія та політика».

Захід провела кафедра нової та новітньої історії зарубіжних країн КНУ імені Тараса Шевченка, на базі якої видається часопис. Організатори презентації: завідувач кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн, професор Олег Машевський та доцент цієї ж кафедри Ольга Сухобокова. Презентація проведена за підтримки «Української асоціації американістики» – співвидавця журналу.

 

Презентація була присвячена п’ятиліттю «Американської історії та політики». За цей час світ побачило десять номерів журналу, що виходить в друкованому та електронному форматі двічі на рік. Його тематика охоплює різні проблеми історії США, Канади, країн Латинської Америки, Карибського басейну, їхньої зовнішньої та внутрішньої політики, зокрема відносин з Україною та європейськими країнами, міжамериканських відносин, етнокультурних та соціальних процесів в регіоні, а також на глобальному рівні за участі американських країн. Фактично, це єдине суто американістичне наукове періодичне видання в Україні, що гідно продовжує давні традиції американістики в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

 

Протягом першого п'ятиріччя «Американська історії та політики» завоювала авторитет у колі фахівців-американістів в Україні та за кордоном і зайняла лідерські позиції як провідний науковий часопис з американістики в Україні. Так, у 2019 році журнал увійшов до ТОП-10 найкращих та найбільш цитованих наукових журналів України з історичних наук за рейтингом Міністерства освіти та науки України. Він включений до переліку фахових видань України (категорія «Б»), в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук за спеціальністю «історичні науки», а також індексується у міжнародних наукометричних базах, зокрема «Index Copernicus» та «Google Scholar». На черзі – включення до баз «Web of Science» та «Scopus».

 

 Під час онлайн-презентації було проаналізовано роботу журналу за перші п’ять років та обговорено подальші перспектив розвитку. Участь у ній взяли редактори, засновники і видавці журналу, а також його рецензенти, автори, читачі та майбутні американісти – студенти освітньої програми «Американістика та європейські студії». Значна кількість учасників заходу – близько 60 осіб з різних міст України та зарубіжжя – засвідчила інтерес до видання та американських студій в Україні в цілому.

 

Головними спікерами заходу були очільники редколегії журналу: ініціатор видання журналу, заступник голови редколегії, завідувач кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн КНУ д.і.н., проф. О. Машевський, очільник «Української асоціації американістики»  та заступник голови редколегії, к.і.н., доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн КНУ М. Таран, відповідальний секретар к.і.н., доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн КНУ О. Сухобокова, технічний секретар, заступник декана історичного факультету з наукової роботи та міжнародних зв’язків к.і.н. А. Коваль, голова редколегії к.і.н., старший науковий співробітник Інституту всесвітньої історії НАН України Т. Перга, члени редколегії – викладачі кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн КНУ д.і.н., проф. Н. Городня та доц. Т. Грищенко. Активну участь в обговоренні узяли провідні автори журналу – американісти і канадознавці завідувач відділу трансатлантичних досліджень Інституту всесвітньої історії НАН України к.і.н., доцент С. Толстов, к.і.н., доцент Київського університету імені Бориса Грінченка М. Безсонова та інші. Під час презентації згадали історію становлення і роль журналу «Американська історія та політика» в контексті розвитку американістики в КНУ імені Тараса Шевченка та Україні в цілому; особливості журналу, що роблять його унікальним фаховим виданням з історичних і політичних наук; принципи роботи редакції та вимоги до матеріалів, познайомилися із сайтом видання (http://www.americanstudies.history.knu.ua/en/about-journal/) та його фейсбук-сторінкою (https://www.facebook.com/AmericanistKNU), дали низку корисних порад американістам-початківцям. Тож захід був пізнавальним і цікавим для широкого кола студентів та вже досвідчених фахівців.

 

Переглянути відеозапис презентації журналу «Американська історія та політика» можна на ютуб-каналі кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн КНУ: https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR37IAkaQYwLK0SFuh7e3XXawmle6-LDq1_7pcrELwVUUW4jepl0wfH8oiE&v=jEEtDRroKII&feature=youtu.be

 

Ольга Сухобокова,  доц. кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн 

Пресцентр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024