Новини

 

З 16 січня 2021 року державна мова обов'язкова у сфері надання усіх освітніх послуг

18.01.2021

16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Відтак всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, мають обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

 

Заклади освіти є юридичними особами, що надають освітні послуги, тобто комплекс визначених законодавством, освітньою програмою та/або договором дій, що мають визначену вартість та спрямовані, аби здобувач освіти досягнув очікуваних результатів навчання (пункт 18 частини 1 статті 1 Закону України «Про освіту»).

Українською мовою зобовязані користуватися під час надання освітніх послуг:

  • для здобуття усіх рівнів освіти;
  • для отримання додаткових знань і навичок, перепідготовки, підвищення кваліфікації, здобуття нової професії та самовдосконалення;
  • допоміжна діяльність у сфері освіти, надання послуг (крім навчальних), які підтримують освітній процес або системи, консультування з питань освіти та вибору освітніх напрямів, діяльність із проведення тестів та з оцінювання тестів, організацію програм обміну студентами тощо.

Згідно розпорядження в.о. ректора КНУ імені Тараса Шевченка Леоніда Губерського від 15 січня 2021 року №1 директори інститутів, декани факультетів, керівники структурних підрозділів зобов’язані:

  • «прийняти до неухильного виконання Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та статтю 30 вказаного Закону зокрема;
  • довести зміст Закону, з акцентуванням на статтю 30, до усіх працівників ввірених їм підрозділів».

Радимо прочитати й поширити це роз’яснення «16 відповідей про 16 січня. З цього дня всі послуги мають надаватися українською», щоб більше споживачів дізналися про свої права, а більше надавачів послуг – про чудову нагоду перейти на українську.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024