Новини

 

Тренінг із залучення в Україну на навчання студентів-іноземців

10.08.2020

 

У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка проведено тренінг щодо етапів і особливостей залучення до навчання в Україні абітурієнтів-іноземців.

 

Захід відбувся 10 серпня 2020 року в головному навчальному корпусі КНУ за участі заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка, начальниці Управління міжнародного співробітництва та протоколу Міністерства освіти і науки України Стелли Шаповал і директорки Українського державного центру міжнародної освіти Олени Шаповалової.

Університет представляли: ректор Леонід Губерський, проректори Петро Бех і Олександр Рожко, інші керівники структурних підрозділів і зацікавлені співробітники.

Учасники заходу мали змогу долучитися до події особисто або слухати дискусію дистанційно.

Леонід Губерський привітав учасників тренінгу й наголосив, що в Університеті використовуються всі ресурси для якнайширшого залучення до навчання студентів-іноземців. Ректор окреслив освітні переваги КНУ імені Тараса Шевченка, зокрема, сучасну матеріальну базу навчального закладу й потужний інтелектуальний потенціал його науково-педагогічних працівників. Леонід Губерський запросив присутніх обговорити упродовж заходу проблемні аспекти залучення до навчання абітурієнтів-іноземців.

Андрій Вітренко відзначив у своєму виступі, що проведення тренінгу суголосно освітнім трендам, котрих дотримується Міністерства освіти і науки України, а для нього самого участь у заході стане цінним і корисним досвідом.

Тренінг проводила Інна Ахтирська, відома експертка з вищої освіти у країнах ЄС та Швейцарії, голова приймальної комісії Університету бізнесу і міжнародних відносин (Швейцарія). Тренерка відзначила, що інституція, яку вона представляє, зацікавлена у співпраці з КНУ імені Тараса Шевченка, тому наразі вивчаються перспективи такої взаємодії між навчальними закладами. Мету проведення освітнього заходу Інна Ахтирська окреслила, як обмін досвідом із залучення на навчання студентів-іноземців.

Основними методичними порадами від експертки стали, зокрема, такі:

  • Для роботи на ринку освітніх послуг навчальним закладам потрібно ретельно досліджувати рекомендації МОН і МЗС України й одночасно враховувати їхні експертні поради.
  • Першочергово має бути розроблена іміджева стратегія позиціонування університету, тільки після того слід займатися маркетинговою стратегією із залучення абітурієнтів-іноземців.
  • На початковому етапі комунікації зі студентами-іноземцями потрібно надати якнайбільше інформації про навчальний заклад, а також забезпечити іноземцям можливість подавати заявку на вступ онлайн. На сайті навчального закладу студент-іноземець повинен бачити інформацію зрозумілою мовою, тому доречно звертати увагу на мови спілкування в сусідніх країнах, а потім – додавати переклади на мови країн, що будуть потенційно цікавими навчальному закладові для міжнародної співпраці.
  • Система взаємодії університету й іноземних абітурієнтів повинна бути якнайбільше автоматизованою, щоб реакція на звернення була оперативною.
  • Для ширшого залучення абітурієнтів-іноземців на навчання в Україні освітні заклади мають збільшувати кількість навчальних програм англійською мовою: частина іноземців зможе вивчати на підготовчих курсах мову країни, де будуть у подальшому навчатися, а частина – одразу ж прийматиме рішення про навчання англійською мовою. Врахування побажань абітурієнтів щодо вибору мови навчання є актуальним освітнім трендом, що забезпечує економію часу й фінансових ресурсів абітурієнтів.
  • Після прибуття студентів до університету на навчання їм має забезпечуватися опіка й підтримка: від надання рекомендацій щодо проїзду до навчального закладу – до супроводу під час оформлення документів і розселення.

Виступ Інни Ахтирської викликав жваву дискусію за участю проректора Олександра Рожка й Галини Усатенко. До обговорення нагальних питань долучилися ректор Леонід Губерський і представник Міністерства освіти і науки України Андрій Вітренко.

 

Нагадаємо, що Указом Президента № 210/2020 від 03 червня 2020 року «Про вдосконалення вищої освіти в Україні» було доручено Кабінету Міністрів України «розробити та затвердити до 1 вересня 2020 року план заходів щодо популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів».

Тому такі міжнародні тренінги, як відбувся в КНУ імені Тараса Шевченка, є невід’ємною частиною загальнодержавної стратегії із залучення іноземних студентів в Україну.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024