Новини

 

Онлайн-засідання ректорату: підсумки 06 серпня 2020 року

06.08.2020

Онлайн-засідання ректорату за участю ректора, проректорів, деканів факультетів, директорів інститутів та керівників структурних підрозділів Університету відбулося 06 серпня 2020 року.

Ректор Леонід Губерський, відкриваючи засідання, зазначив, що епідеміологічна ситуація в країні продовжує бути напруженою, ускладнюється вона й у Києві. Хоча боротьба не зупинена, коронавірус наступає. Університет одним із перших перейшов на режим онлайн-роботи, дотримувався всіх карантинних вимог, вживав усіх можливих заходів для убезпечення своїх співробітників, і проте захворювання на COVID-19, від якого потерпає увесь світ, дісталося й університетської спільноти. На сьогодні є три лабораторно підтверджені випадки коронавірусу серед наших працівників, на щастя перебіг хвороби в них відбувається не в складній формі, всі інфіковані на COVID-19 знаходяться вдома на самоізоляції.

Нині ректорат робить все можливе, щоб стримати поширення небезпечного захворювання. Цьому сприятимуть і посилені заходи боротьби та контролю за ситуацією, що будуть запроваджені в університеті.

В зв’язку із загостренням епідеміологічної ситуації Ректором видано Наказ для додаткового посилення заходів недопущення поширення коронавірусу серед співробітників і студентів: «Про посилення заходів боротьби з коронавірусною інфекцією (COVID-19)», розроблений відповідно до тих реалій і пандемічних викликів, у яких нині перебуваємо.

Перший проректор Олег Закусило наголосив на максимальному дотриманні вимог Постанови Головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка «Про затвердження тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30 липня 2020 року, яку було розіслано всіма підрозділами університету.

За словами першого проректора, у зв’язку з обставинами, що складаються, та помітним пожвавленням у Студмістечку університету будуть запроваджені нові правила перебування з обов’язковим чергуванням та температурним скринінгом. Тому, хто не буде дотримуватися установлених вимог, буде скасовано дозвіл на перебування в гуртожитку.

Проректор Олександр Рожко поінформував присутніх про благодійну допомогу від китайських партнерів для боротьби з COVID-19, яка пропорційно розподіляється між структурними підрозділами Університету, а також про закупівлю і встановлення першої партії дезінфікуючих кабін. Вісім кабін облаштовують у ректораті, Науковій Бібліотеці імені М.Максимовича, у корпусах: механіко-математичного факультету, фізичного факультету Інституту міжнародних відносин та Інституту журналістики, Інституту післядипломної освіти та Підготовчому відділенні (відділу з навчальної роботи іноземних громадян), Навчально-науковому центрі "Інститут біології та медицини" та у гуртожитку №13.

Ректор Губерський наголосив, що Київ – місто збігу міграційних шляхів, а це підвищує ризик захворюваності. Велике навантаження відчувають і члени Приймальної комісії КНУ, тому вони мають бути забезпечені всіма необхідними засобами безпеки. Також ректор закликав скасувати відрядження у міста України, які внесені до червоної зони згідно із зонуванням Міністерства охорони здоров’я України.

Проректор Володимир Бугров поінформував про хід Вступної кампанії 2020. Нині триває створення електронних кабінетів вступників, а також розпочався прийому заяв від абітурієнтів на ОС Магістра. З 13 серпня планується прийом заяв від абітурієнтів, які вступають за ЗНО, на основі співбесіди, а також іспитів, творчих конкурсів та від вступників на основі ОКР МС. Як і в попередні роки (а поточному – особливо!) заяви подаються в електронному вигляді.

Станом на 05 серпня Університет отримав 1404 заяви за ОС Магістр.

Минулої п’ятниці відбулося засідання конкурсної комісії МОН щодо розподілу місць державного замовлення для вступу за ОС Магістр. Загалом за рішенням комісії Університет отримав 1355 місць за денною формою навчання і 10 місць за заочною формою. Сюди не входять потенційні місця державного замовлення за спеціальностями 081 Право й 293 Міжнародне право, вступ на які відбувається на основі широкого конкурсу в межах всієї країни.

Упродовж двох днів Відділом супроводу вступної кампанії, Науково- методичним центром організації навчального процесу, факультетами й інститутами здійснено розподіл державного замовлення за ОС Магістр, сьогодні приймальна комісія їх затвердить.

Беручи до уваги питання, які виникають у зв’язку з пандемією COVID-19, Міністерство освіти і науки працює на мінімізацію контактів між приймальними комісіями та вступниками. Так, нещодавно було розіслано роз’яснювальний лист «Щодо вступу з документами про повну загальну середню освіту, які містять помилки». Згідно з листом, питання з помилками можна вирішити за допомогою ЄДПО ДП «Інфоресурс». Тож проректор закликав керівництво підрозділів уважно ознайомитися з листом МОН і не спрямовувати вступників до Відділу супроводу вступної кампанії та Приймальної комісії.

Відповідальний секретар Приймальної комісії КНУ Андрій Креневич поінформував, що цьогорічний максимальний онлайн-режим вдається забезпечувати завдяки розробленому цього року https://master.knu.ua/, який дозволяє віддалено подавати всі необхідні документи для реєстрації на іспити, що їх проводить Університет.

Володимир Шевченко, заступник директора з науково-педагогічної роботи Інституту післядипломної освіти КНУ поінформував про оголошення МОН третьої сесії ЄВІ, принагідно нагадав про осінній набір до Інституту й закликав спільноту Університету поширювати цю інформацію серед абітурієнтів.

Олег Сербін, директор Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича, повідомив про готовність бібліотеки стати локацією для підрозділів на час вступної кампанії 2020.

Ганна Толстанова, начальниця науково-дослідної частини, т.в.о. проректорки з наукової роботи, доповіла про кілька аспектів наукового життя Університету. Зокрема:

1. 03 серпня 2020 року Міністерством освіти і науки України було оприлюднено Наказ про проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової і науково-технічної діяльності, які належать до сфери правління МОН України. Відповідно до цього, Університет повинен до 18 вересня 2020 року подати до Міністерства освіти і науки атестаційні справи за тими науковими напрямами, за якими Університет вважає за потрібне себе атестувати. На сьогодні мова йде про оновлення справ за період 2015–2019 роки. Ректором Університету підписано Наказ на проведення атестації, цей наказ був розісланий усім керівникам підрозділів КНУ, а також заступникам керівників із наукової роботи. Університет із семи напрямів, які запропонував фонд, подає атестаційні документи за шістьма напрямами, окрім агронаук та ветеринарії.

Для Університету це важливо, адже:

  • КНУ матиме право подавати документи на отримання статусу «дослідницького» тільки тоді, коли принаймні за двома напрямами нам буде присуджено категорію «А»;
  • науковці КНУ зможуть брати участь у конкурсах і будь-яких проєктах, які організовуватиме МОН, тільки за тими напрямами, за якими пройдемо атестацію;
  • бюджетне базове фінансування науки на 2021 рік визначатиметься також за результатами цієї атестації, а фінансуватися будуть тільки напрями, що отримають категорію «А». Тому в наших планах – отримати щонайменше дві категорії «А».

2. Незабаром Міністерством освіти і науки буде оголошено конкурс для проєктів молодих вчених. Усі підрозділи мають відповідально до цього поставитися, щоби подати до участі команди молодих учених.

3. Очікуємо на результати експертизи конкурсу Національного фонду досліджень. Результати за першим конкурсом, на який Університет подав 38 проєктів, мали бути 7 серпня 2020 року. На другий конкурс, за участі молодих учених, Університет подав 43 проєкти. Наш університет лідирує за кількістю поданих проєктів. Усі підрозділи КНУ взяли участь у підготовці й подачі проєктів, найбільш активними виявилися: фізичний факультет, ННЦ «Інститут біології та медицини», Інститут високих технологій, економічний факультет та Інститут міжнародних відносин. Наразі є повідомлення, що експертизу продовжено ще на два тижні, тому в двадцятих числах серпня очікуватимемо на результати.

4. В Університеті відбулося підписання кількох міжнародних грантових Угод про співпрацю. Основою для існуючого співробітництва є виграні науковцями КНУ гранти за програмами CRDF Global та НАТО «Наука заради миру і безпеки».

За угодами передбачена закупівля обладнання для Університету на суми 16 тис USD, 74,900 тис. EUR та 20 тис. EUR, а також співпраця у сфері виконання спільних наукових досліджень.

Довідкова інформація по кожному виграному проєкту:

1.  CRDF Global (США)

Факультет: Фізичний;

Науковий керівник гранту від КНУ: Кондратенко Сергій Вікторович, професор кафедри оптики фізичного факультету, докт.фіз.-мат.наук, проф.;

Партнер: Інституту нанонаук і інженерії Арканзаського університету, США;

Терміни виконання: вересень 2020 – серпень 2021;

Загальний обсяг фінансування проєкту: 49,897 тис USD;

Фінансування на закупівлю обладнання: 16 тис USD.

 

2.  НАТО «Наука заради миру і безпеки»

Факультет: Фізичний;

Науковий співкерівник гранту від КНУ: Мацуй Людмила Юріївна, зав НДЛ, доктор фізико-математичних наук, професор;

Партнер: Університет Лотарингії, Франція;

Терміни виконання: 2020-2023 рр;

Загальний обсяг фінансування проєкту: 400 тис. EUR;

Фінансування на закупівлю обладнання: 74,900 тис. EUR.

 

3.  НАТО «Наука заради миру і безпеки»

Факультет: Радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем;

Науковий співкерівник гранту від КНУ: Прокопенко Олександр Володимирович, професор кафедри нанофізики та наноелектроніки,

докт.фіз.-мат.наук, проф.;

Партнер: Національний центр наукових досліджень «Демокрітос», Греція;

Терміни виконання: 2020-2023 рр;

Загальний обсяг фінансування проєкту: 300 тис. EUR;

Фінансування на закупівлю обладнання: 20 тис. EUR.

 

На завершення Ганна Миколаївна наголосила на необхідності відповідально поставитися до атестації, адже від цього залежить доля науки в Університеті на наступні п’ять років.

Ректор підтримав Ганну Миколаївну, зазначивши, що «імідж Університету потрібно підтримувати щоденною копіткою працею» й закликав ретельно підготуватися до атестації.

Проректор Петро Бех повідомив, що МОН разом із ЗВО країни розробляють план заходів щодо популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів. Петро Олексійович подякував факультетам та інститутам, які долучилися до розробки та подали свої пропозиції. Також проректор анонсував проведення 10 серпня в Центрі інноваційного розвитку КНУ онлайн-тренінгу «Здобуття вищої освіти в Україні: маркетингові стратегії залучення іноземних студентів на навчання». Інформації про тренінг буде оприлюднена найближчим часом.

 

Леонід Губерський поінформував про розширене засідання Спілки ректорів вищих навчальних закладів України, що відбулося 04 серпня 2020 р. в залі засідань Вченої ради Університету за участю т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, першого заступника Міністра Миколи Кизима, заступника Міністра Андрія Вітренка, заступниці Міністра Світлани Даниленко, голови профспілки працівників освіти і науки України Георгія Труханова, голови Київської міської організації «Профспілки працівників освіти і науки України» Олександра Яцуня, президента Національної академії педагогічних наук України Василя Кременя та співробітників Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, ректорів ЗВО України.

На засіданні були обговорені актуальні питання вищої освіти:

  • принципи та підходи до оцінювання системи якості вищої освіти;
  • специфіка роботи навчальних закладів в умовах пандемії;
  • особливості цьогорічної вступної кампанії;
  • підготовка до нового навчального року.

 

На сам кінець ректор подякував усім присутнім, побажав міцного здоров’я і закликав усіх студентів та співробітників неухильно дотримуватися усіх рекомендацій МОЗ, щоб протистояти пандемічному виклику.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024