Новини

 

Університетська клініка перейшла на цілодобовий режим роботи

06.04.2020

 

Коронавірус поставив на паузу світ і перевів більшість звичних процесів у дистанційний формат. Віддалено працюють і навчаються студенти й співробітники КНУ, але окремі підрозділи в умовах карантину працюють іще напруженіше. Зокрема, Університетська клініка. Про її роботу розповідає директор Віктор Черняк.

 

– Вікторе Анатолійовичу, чи змінила режим роботи клініка під час карантину?

– Звісно. По-перше, призупинено планові відвідування пацієнтами вузьких спеціалістів, насамперед, це стосується роботи кабінетів ультразвукової діагностики, стоматологічного, хірургічного, рентгенологічного й офтальмологічного кабінетів, кабінету функціональної діагностики, невропатолога та подібні. Водночас усі ці кабінети суттєво перевантажені через надання невідкладних медичних послуг для студентів, які залишилися проживати в гуртожитках, розташованих поблизу клініки. По-друге, клініка перейшла на цілодобовий режим роботи, включно із вихідними й святковими днями. Сформовані виїзні бригади для моніторингу хворих студентів за місцем їхнього проживання, ізолювання й лікування. Наразі для запобігання контактів із потенційно хворими створено консиліум-групи для надання інтерактивних консультацій за всіма профілями роботи клініки.

– А що можете сказати щодо загальної кількості пацієнтів, чи збільшилася кількість звернень?

– У період карантину, звісно, дещо збільшилася. Зокрема, за рахунок зростання звернень студентів із ознаками простудних захворювань. Найчастіше пацієнти в період карантину звертаються до таких фахівців, як терапевт, сімейний лікар, отоларинголог, рентгенолог, травматолог, хірург, психіатр і подібних, проте здебільшого – за невідкладними показами. Також надаємо багато телефонних консультацій. Приблизна кількість оброблених звернень за час карантину склала понад 2,5 тисяч, щоденно – близько 40.

– При такій інтенсивній роботі чи забезпечені працівники клініки засобами індивідуального захисту?

– Цілком забезпечені. І зроблено це заздалегідь, іще до початку епідемії. Ідеться про наявність дезінфекційних засобів, одноразових рукавичок, масок, захисних костюмів, окулярів і подібних захисних засобів. Клініка забезпечена експрес-тестами на діагностику коронавірусу, що виконуються виключно за призначеннями лікарів. У клініці запроваджено технологію щодо визначення стану імунної системи пацієнтів.

– Серед протиепідемічних заходів, передбачених законодавчо, наявна обсервація. Якими є можливості клініки для облаштування місць для обсервації?

– За нинішніх умов на території клініки вона неможлива. Як відомо, санітарно-епідеміологічні правила забороняють одночасне функціонування в межах єдиної території окремого клінічного підрозділу й забезпечення обсервації осіб, у яких підозрюється небезпечна інфекційна хвороба. Якщо подібні випадки виникатимуть, роботу клініки доведеться призупиняти. Саме тому ліжко-місць у клініці не передбачено, бо немає стаціонарного відділення. Місця для самоізоляції й обсервації натомість облаштовано у визначених для того керівництвом КНУ гуртожитках. У майбутньому, із урахуванням епідемічної ситуації в Україні, Університетська клініка ініціюватиме створення на своїй базі відділення реанімації й відділення інтенсивної терапії із операційним блоком, а також стаціонарними ліжками для оперативного реагування на епідеміологічні виклики.

  

Довідково: У зв’язку з підвищенням загрози захворювання на коронавірус та епідеміологічною ситуацією, що склалася у світі, зокрема і в Україні, керівництвом Студентського містечка КНУ було вжито необхідних заходів задля безпеки і здоров’я мешканців. За словами директорки Студентського містечка КНУ Ірини Лібак, у кожному гуртожитку Студмістечка підготовлені ізолятори, де у разі необхідності зможе знаходитися хворий, до надання йому першої медичної допомоги. Вона також зауважила, що гуртожитки забезпечені дезинфікуючими та антисептичними засобами. «Наразі працюємо над заключенням  договору з компанією, яка буде займатися дезінфекцією приміщень у всіх гуртожитках Студентського містечка», – зазначила вона. Також, за дорученням ректора КНУ Леоніда Губерського, закуплено захисні маски для пільгових категорій студентів («діти-сироти» та «внутрішньо переміщені особи»).

 Прес-центр

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024