Новини

 

Зимова Школа соціального лідерства в Карпатах

23.01.2020

13 – 17 січня 2020 року у смт Славське, Львівської області відбулася Зимова Школа соціального лідерства «Соціальна анімація: пошук ресурсів», організована кафедрою соціальної реабілітації та соціальної педагогіки факультету психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка у партнерстві з Представництвом Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні.

Із 2016 року Школа соціального лідерства двічі на рік об’єднує своєю тематикою активних студентів, викладачів, волонтерів, громадських діячів та усіх небайдужих агентів соціальних змін. Соціальне підприємництво, відновлювальні практики, психосоціальна реабілітація, підліткове лідерство, соціальна інклюзія – це неповний перелік тем, які були охоплені проектом у різні роки. Зимова Школа Соціального лідерства-2020, яка стала вже восьмою за рахунком, була присвячена темі соціальної анімації.

Технологія соціальної анімації є відносно новою для України. Проте вона особливо ефективна в ситуаціях підвищеної соціальної напруги або ж депресивних суспільних настроїв, адже дозволяє активізувати прихований потенціал особистості, груп і громад, сприяє реалізації їх різнобічних можливостей, шляхом пожвавлення навколишнього соціального середовища та гуртування людей. Досліджувати та проживати тему соціальної анімації учасники Школи соціального лідерства відправилися в аутентичні українські Карпати.

Поїздці передував серйозний конкурсний відбір претендентів на участь. Цього року проєкт «Школа соціального лідерства» впроваджувався у партнерстві з Представництвом Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні, а це означає, що студенти-учасники мали змогу отримати можливість безоплатної участі у Школі. Відібрані 26 учасників з понад 60-ти отриманих конкурсних заявок репрезентували барвисту географію: її учасниками стали студенти університетів Київщини, Черкащини, Дніпропетровщини, Харківщини, Миколаївщини, Львівщини та Тернопільщини. До школи долучилися майбутні соціальні працівники, соціальні педагоги, соціальні реабілітологи, психологи, юристи, фахівці з міжнародних відносин, економісти, перекладачі, фахівці зі зв’язків з громадськістю – таке різнобарв’я поглядів та досвіду зробило Школу найбільш динамічною за усі попередні.

Ще однією особливістю саме Зимової Школи соціального лідерства-2020 став її тренерський склад. Під професійним супроводом керівника Школи, Олени Чуйко, докторки психологічних наук, професорки, завідувачки кафедри соціальної реабілітації та соціальної педагогіки КНУ імені Тараса Шевченка, до тренерської команди долучилися учасниці попередніх Шкіл – аспірантки факультету психології: фахівець у галузі комунікативних технологій, психологиня та тренерка тілесних практик – Анастасія Корнюх і фахівчиня із суспільних комунікацій та розбудови спроможності громад і організацій – Анастасія Голотенко, а також студентка магістратури, соціальний педагог та джокер соціального театру – Катерина Музиченко.

Протягом 5-ти днів навчання учасники у супроводі тренерок мали змогу розібратися у методологічному підґрунті соціальної анімації та на власному досвіді відчути можливості та обмеження цієї технології.

 

За матеріалами

кафедри соціальної реабілітації та соціальної педагогіки

КНУ імені Тараса Шевченка

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024