Новини

 

У КНУ відбувся Восьмий з’їзд Українського біофізичного товариства

13.11.2019

 

 

Упродовж декількох днів науковці зі всієї України дискутували щодо актуальних аспектів розвитку сучасних біофізичних досліджень, ділилися результатами проведених досліджень та визначали пріоритетні напрямки подальшої діяльності.

 

Науковий публічний захід, Восьмий з’їзд Українського біофізичного товариства, було проведено упродовж 12–15 листопада 2019 року на базі Інституту післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка та в деяких інших освітніх закладах України.

Представники наукової спільноти з України та світу зібралися, щоб обговорити окремі аспекти актуальних прикладних досліджень у таких царинах, як:

  • теоретична біофізика,
  • біофізика складних систем,
  • біофізика клітин,
  • молекулярна біофізика,
  • вплив фізичних та хімічних факторів на живі системи,
  • прикладна біофізика,
  • медична та екологічна біофізика,
  • медична та біологічна інформатика,
  • методика викладання біофізики.

Із вітальним словом від імені адміністрації КНУ та Президії Українського біофізичного товариства до учасників конференції звернувся проректор Віктор Мартинюк, який побажав науковцям невтомно працювати задля розвитку вітчизняної науки, ділитися з колегами досягненнями та успіхами, але й дослухатися до конструктивної критики чи зауважень експертів.

Упродовж кількаденного заходу було заслухано пленарні й стендові доповіді зареєстрованих учасників З’їзду, проведено конкурс робіт молодих вчених, а також оприлюднено звіти президента й вченого секретаря УБФТ за результатами діяльності Товариства за 2015–2019 роки, а також обрано керівні органи УБФТ на наступний 4-х річний термін.

Окрім того, роботою З’їзду передбачалося декілька демонстрацій у лабораторіях ННЦ «Інститут біології та медицини» КНУ. Зокрема, 13 листопада 2019 року всі охочі мали нагоду ознайомитися з роботою обладнання й програмного забезпечення для навчання студентів реєстрації фізіологічних даних у лабораторіях та у польових умовах (презентацію проводив представник компанії BIOPAC (США), одного зі світових лідерів-виробників такої продукції). А вже наступного дня працівники кафедри цитології, гістології та репродуктивної медицини, також співробітники кафедри фундаментальної медицини КНУ у співпраці з компанією Global Marketing Group організували презентацію мікроскопа Nikon Е200 з WiFi-камерою для тандемної медицини, що дозволяє переглядати й зберігати зображення на більшості сучасних ґаджетах і забезпечує роботу з навчальним комплексом декількох користувачів одночасно, що є унікальним варіантом навіть для сучасних медичних технологій.

Науково-викладацький колектив КНУ імені Тараса Шевченка переконаний, що такі й подібні заходи сприятимуть повноцінному залученню студентів до актуальних навчальних практик і серйозних наукових досліджень.

 

Довідково: Українське біофізичне товариство (або УБФТ) – добровільна й самоврядна наукова громадська організація викладачів, науковців, аспірантів і студентів, зайнятих у галузі біофізики або ж суміжних із нею галузях. Свою діяльність Товариство здійснює на всій території України згідно з Конституцією України, активними учасниками УБТ від часів його заснування виступили представники науково-педагогічного і адміністративного персоналу КНУ імені Тараса Шевченка. Зокрема, Віктор Мартинюк, Сергій Сітько, Сергій Костерін та Микола Мірошниченко відстоюють наукові інтереси Університету в Президії Українського біофізичного товариства.

 

За матеріалами ННЦ «Інститут біології та медицини» КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024