Новини

 

Роман Сущенко планує найближчим часом повернутися у журналістику

16.10.2019

Власний кореспондент повинен бути універсальною людиною, знатися на багатьох речах і, крім мови, розвиватися й у інших напрямах, переконаний Роман Сущенко, колишній бранець кремля, журналіст інформаційного агентства Укрінформ, випускник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Зустріч із ним відбулася в Інституті журналістики 16 жовтня 2019 року.

Досвід роботи власним кореспондентом Укрінформу в Парижі став головною темою розмови зі студентами та викладачами Інституту журналістики, Військового Інституту та Інституту міжнародних відносин. «Щоб створити інформаційні речі, доводиться працювати і головою, і ногами, і руками. У форсмажорних обставинах журналіст інформаційного агентства може відпрацьовувати 30-35 інформацій на добу», – аргументував журналіст.

Дружня розмова зі студентами в alma mater торкалася й гарячих питань, як то ситуації в країні, особливостей роботи французької дипломатії та сприйняття України на міжнародній арені. «Франсуа Олланд це поки що єдиний французький президент, який розглядав Україну як суб’єкт міжнародного права і міжнародної політики», – підкреслив журналіст.

Не обійшли стороною і чутливу тему 1070-ти денного перебування Романа Сущенка за гратами. За його словами, в ув’язнені бракувало найелементарніших речей, наприклад, розетки. Але головним був брак спілкування українською мовою, відсутність можливості читати українською. «Коли почув по російському радіо хіт українського гурту «Казка», – стало так щемно!, – поділився емоціями Роман. – Мова – це важливо, завдяки їй ми відбуваємося як нація», – резюмував журналіст.

Роман Сущенко планує найближчим часом повернутися у журналістику і розглядає це як форму психологічної реабілітації. Вже готує свій перший матеріал. Має намір «змінити обкладинку і форму» зошитів з нотатками, зробленими у в’язниці, і планує «побачення» із Парижем. Крім того, хоче зайнятися громадською діяльністю, спрямованою на звільнення українських політв’язнів, зокрема, збирається продати свої малюнки на благодійному аукціоні, а отримані кошти передати на підтримку родин безпідставно ув’язнених українців.

«Надзвичайно потужною комунікацією зі світом» назвав малюнки Романа Сущенка директор Укрінформу Олександ Харченко. Один зі своїх малюнків журналіст планує подарувати Інституту журналістики під час прийдешнього фестивалю «Журналістська весна».

 

Юлія Нестеряк, Інститут журналістики

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024