Новини

 

Нова команда МОН України продовжить реформування освіти

13.09.2019

Міністр освіти Ганна Новосад разом зі своєю командою мають намір продовжити реформу системи освіти, розпочату попередниками. Про це вона заявила на прес-конференції 12 вересня 2019 року.

Серед основних пріоритетів міністр назвала переорієнтування системи освіти на потреби людини, адаптація її до швидко мінливого світу.

«Ми всі повинні бути готові до того, що скоро потреба в окремих професіях зникне, і нам потрібно буде перенавчатися і міняти кваліфікацію. У такому прискореному світі єдина можливість залишатися успішним і конкурентним  вміти вчитися протягом життя і мати доступ до якісної системи освіти. на це ми хочемо направити наші зусилля»,  резюмувала Новосад.

Юрій Полюхович, перший заступник Міністра освіти і науки, презентуючи свій напрям роботи, зауважив, що має багаторічний досвід роботи за кордоном і бачив, якою може бути наука та які результати вона може давати для розвитку не лише економіки, а й суспільства загалом.

Серед пріоритетних напрямів роботи перший заступник назвав створення прогресивної системи боротьби з плагіатом, єдиної бази, де зібрано інформацію про всіх науковців, репозитарій наукових текстів, починаючи з магістерських робіт.

«Для ефективної реформи не зможемо оминути увагою реформування Національної академії наук та її галузевих академій. Це болюче питання. Насамперед потрібно залучати світових незалежних фахівців – аудиторські компанії, якщо йдеться про оцінку майна, та фахівців, якщо йдеться про оцінку наукових напрямів», – відзначив Юрій Полюхович.

Єгор Стадний, новопризначений заступник міністра освіти з питань вищої освіти та освіти дорослих, розповів про реформу фінансування вишів: «Система фінансування та управління вищої освіти на сьогоднішній день побудована таким чином, що кращі й гірші нагороджуються за одним принципом. Ми ці речі будемо змінювати. Грошей у Міносвіти трохи. Тому їх «розмазувати» не збираємося – зосередимося на грошовому заохоченні лише кращих викладачів, які постійно вдосконалюються».

Також він зазначив, що розподіл фінансування між закладами вищої освіти буде оцінюватись не за кількістю студентів, а за показниками наукової, освітньої, міжнародної діяльності закладів.

Разом з тим очільниця МОН анонсувала створення окремого Фонду розвитку вищої освіти, який фінансуватиме створення й реконструкцію лабораторій у ЗВО, реконструкцію інших елементів освітнього простору.

«Через цей фонд ми будемо фінансувати капітальні видатки прозорим способом. Ми будемо спрямовувати кошти на лабораторії та освітній простір найкращим закладам або закладам за пріоритетними напрямками», – зауважила Ганна Новосад.

За словами Єгора Стадного найближчим часом у МОН буде створено систему моніторингу зайнятості випускників вишів, що показуватиме cтаршокласникам та їхнім шкільним учителям, які перспективи на ринку праці в середньому є у випускника того чи іншого вишу.

 

За матеріалами прес-служби Міністерства освіти і науки України

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024