Новини

 

Літературне знайомство з В'єтнамом

13.09.2019

Кафедра мов і літератур Далекого Сходу та Південно-Східної Азії Інституту філології презентувала збірку творів «В’єтнамська література для домашнього читання». Подія була присвячена святкуванню Дня незалежності В’єтнамської Соціалістичної Республіки, що відзначається 2 вересня.

На заході були присутні поважні гості: Надзвичайний і Повноважний посол В’єтнаму в Україні та Молдові Нгуєн Ань Туан, представники товариства дружби «Україна-В’єтнам».

Шевченків університет був представлений проректором Петром Бехом та заступниками директора Інституту філології Людмилою Смовженко й Катериною Білик.

У вітальній промові пан Посол наголосив: «Обидві наші країни мають непросту історію боротьби за незалежність, давню культуру й безліч талановитих особистостей. А також важливе геостратегічне й економічне становище. Нині між Україною та В’єтнамом стрімко розвиваються партнерські взаємини в усіх сферах, зокрема й у культурно-освітній. Культурні зв’язки загалом, і літературні зокрема, – крок до зближення та успіху держав. Презентована книга – вікно у багатий світ в’єтнамської культури. Так, для українців вона стане екзотичною, проте від того ще більш цікавою, і спонукатиме до вивчення мови».

Проректор Петро Бех переказав теплі слова від ректора Леоніда Губерського й подякував Посольству за сприяння розвитку в’єтнамістики в КНУ. Разом з тим запропонував в’єтнамським колегам долучитися до ініціативи посольства КНР, Індії та Кореї, які відкрили, або планують відкрити пам’ятники своїм культурним діячам у ботанічному саду імені академіка О. Фоміна. Адже такі монументи, як пам’ятник китайському поетові Ду Фу в ботанічному саду Університету – є культурними місточками між країнами.

Оксана Асадчих, в. о. завідувача кафедри мов і літератур Далекого Сходу та Південно-Східної Азії, презентуючи літературну збірку «В’єтнамська література для домашнього читання», зазначила, що її укладачами стали випускники та студенти в’єтнамісти під керівництвом пана Хоанг Туан Ву. У збірці представленні твори на вічні теми: гроші і мораль, роль імператора, роль митця у суспільстві, жертовність заради близької людини тощо. Також у збірку включено декларацію про незалежність В’єтнаму Хо Ші Міна.

На завершення заходу студенти підготували концертну програму, де звучала скрипка та вірші в’єтнамських поетів в оригіналі.

 

За матеріалами відділу зв'язків із громадськістю ІФ КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024