Новини

 

Українсько-американський освітній діалог у КНУ імені Тараса Шевченка

21.05.2019

Перспективи співпраці та обміну досвідом у сфері вищої освіти гуманітарного спрямування обговорили під час зустрічі студентів та викладачів історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка з групою студентів та викладачів із Nazareth College з Рочестера (штат Нью-Йорк, США), що відбулася 17 травня 2019 року в головному корпусі Університету.

 

Делегацію, що складалася із 16 студентів та викладачів, очолювали віце-президент Nazareth College Неван Фішер та керівник відділу політичних наук коледжу професор Олена Прокопович. У складі групи були члени української діаспори з Рочестера – знана громадська діячка, співорганізатор низки американсько-українських проектів Тамара Денисенко та представниця Спілки українок США Меліса Сидор, а також ветерани армії США.

 

Американських колег зустріли та привітали декан історичного факультету професор Іван Патриляк, завідувач кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн професор Олег Машевський, доцент кафедри, голова Української асоціації американістики Макар Таран та представники Студентського парламенту історичного факультету.

 

У дружній та невимушеній атмосфері відбулася змістовна дискусія щодо організації навчання в українських та американських університетах, програм обміну між вишами різних країн, обговорення перспектив співпраці між Nazareth College та КНУ імені Тараса Шевченка у галузі американістики та сходознавства. Американські колеги розповіли про свій досвід співпраці та академічних обмінів з університетами Китаю, з якими КНУ також налагоджує співпрацю в рамках освітнього напряму «Сходознавство».

 

Особливе враження на гостей справила екскурсія у музей історії Університету, проведена його директором Людмилою Кругловою.

 

Спілкування не обмежилося лише темами науки та освіти й вийшло за межі університетських аудиторій. Студенти-історики та викладачі факультету провели цікаві екскурсії Києвом та столичними музеями, у ході яких гості з цікавістю слухали розповіді про історію Київської Русі, російсько-українську війну 1918 року та радянську добу, Голодомор 1932-33 років, сталінські репресії, про участь України у Другій світовій війні та сучасну російсько-українську війну. Приємним завершенням дружнього спілкування стала вечеря у ресторані кримсько-татарської кухні.

 

На факультеті сподіваються, що такий українсько-американський діалог стане початком ще більш змістовного та перспективного спілкування та співпраці.

 

За матеріалами Ольги Сухобокової,

Історичний факультет

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024