Новини

 

Дні хорватської мови в Інституті філології

24.04.2019

 

 

Студенти й викладачі Інституту філології та представники закордонних дипломатичних місій відзначили Дні хорватської мови в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

 

Урочистості з нагоди святкування Днів хорватської відзначали упродовж 22–24 квітня 2019 року. Співорганізаторами подій виступили працівники кафедри слов’янської філології ІФ КНУ, а також представники Міністерства науки та освіти Хорватії, Міністерства закордонних справ Хорватії та Посольства Республіки Хорватія в Україні.

До відзначення Днів хорватської мови в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка долучилися такі поважні гості, як: Аніца Джамич, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Хорватія; Александр Патаринський, радник Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Болгарія в Україні; Олександр Левченко, Посол України в Республіці Хорватія; Людмила Смовженко, заступниця директора Інституту філології; Ольга Паламарчук, завідувачка кафедри слов’янської філології ІФ КНУ; Горан Мар’янович, асистент кафедри слов’янської філології. Урочистості розпочалися з вітальної промови Аніци Джамич, яка наголосила: «Мова – це душа народу, а близькість мов – це спорідненість самосвідомостей. Тим, хто працює з перекладами, варто пам’ятати, що вони оприявнюють через мову душу іншого народу». Пані Посол нагадала, що під час Днів хорватської мови буде презентовано українсько-хорватський словник, а перекладацька робота з укладання хорватсько-українського словника наразі ще триває. Принагідно асистент кафедри слов’янської філології Горан Мар’янович запросив поважних колег і всіх присутніх на церемонію відкриття Центру хорватської мови в Інституті філології, що відбудеться найближчим часом.

Після офіційних промов з нагоди святкування Днів хорватської мови учасники заходу мали нагоду прослухати виступи шанованих мовознавців, зокрема, наукового радника Інституту мови та мовознавства в Загребі Аміра Капетановіча про «Київські листки» й хорватську середньовічну спадщину, а також доцента ІФ КНУ Олени Чмир, котра провела зіставлення українських давньоруських і середньовічних пам’яток із хорватською культурною спадщиною цього періоду.

Доповідачі, гості й учасники мали нагоду упродовж Днів хорватської мови в Інституті філології обговорити актуальні питання щодо стану й перспектив вивчення хорватської мови як іноземної, а також налагоджували партнерські відносини із зарубіжними колегами та перекладачами.

 

Довідково: Дні хорватської мови в Хорватії від 1997 року відзначаються щорічно в березні. Урочистості пов’язано з березневими подіями 1967 року, коли хорватська інтелігенція спільно зі студентами уклала й підписала Декларацію про назву й статус хорватської літературної мови та продовжила виборювати ширші права як для самої Хорватії, так і для хорватської мови.

 

За матеріалами Юлії Кузьменко,

знімки – Валерій Попов, Юлія Кузьменко,

відділ зв’язків із громадськістю ІФ КНУ

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024