Новини

 

Історики КНУ вивчали давній Чернігів

24.04.2019

Чернігів древній став понад Десною,
Собор між зелені, як диво, вирина.
Над вічною і світлою рікою
Не змовкла ще історії струна
.

(Іван Коваленко)

Наприкінці минулого тижня колектив кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки, студенти та випускники архівознавчої спеціалізації  історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка відвідали стародавній культурний і політичний центр Русі – Чернігів.

«Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього, хто не відає про славу своїх предків, той сам не вартий пошани», писав Максим Рильський. Зрозуміти сучасне і будувати успішне майбутнє неможливо без знання власної історії. Багатотисячолітній досвід людства зберігають архіви. Історики Шевченкового університету відвідали Державний архів Чернігівської області. Вони ознайомилися з унікальними документами, за що висловлюють вдячність колегам-архівістам та директору архіву Раїсі Воробей.

Студенти мали можливість побачити оригінали універсалів гетьманів Дем’яна Многогрішного, Івана Скоропадського, Кирила Розумовського, автографи Тараса Шевченка, Марка Кропивницького, Марії Заньковецької, Бориса Грінченка, Максима Рильського, раритетні церковні документи, геральдичні зображення тощо.

Відомий вчений-медієвіст, знавець чернігівських старожитностей, доктор історичних наук, професор Сергій Леп’явко провів цікаву й захоплюючу екскурсію. Розповів про унікальні собори та пам’ятки Чернігова, що мають світове значення.

«Чаруюча краса Спаського та Борисоглібського соборів, таємничі Антонієві печери Іллінської церкви, розписи та цегляна кладка Церкви Параскеви П’ятниці залишили в пам’яті і в серці кожного з нас незабутні враження! Маємо на згадку про поїздку чудовий подарунок – працю С. Леп’явка «Ілюстрована історія Чернігова», – поділилися враженнями співробітники кафедри, повернувшись з Чернігова.

За матеріалами кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024