Новини

 

Всесвітній день філософії

15.11.2018

Сьогодні відзначається Всесвітній день філософії.

Вітаємо всіх студентів, аспірантів, викладачів та співробітників Філософського факультету нашого Університету. І бажаємо їм творчих та наукових звершень у розвитку філософії – науки наук.

Філософія позиціонує себе як форма «мудрості» і вчить нас мислити, постійно ставити під сумнів усталені істини, перевіряти гіпотези й робити висновки.

Протягом століть у кожній із культур філософія породжувала концепції, ідеї та візії, формувала підґрунтя для критичної, самостійної і творчої думки.

Філософія забезпечує концептуальні засади принципів і цінностей, від яких залежить світовий поступ у таких базових питаннях, як демократія, права людини, справедливість і рівність. 

У сучасному інформаційному світі швидкоплинних змін філософія пропонує нам орієнтири цінностей, яких варто прагнути, а також відповіді на питання, що допомагають опанувати власну сутність.

Всесвітній день філософії дозволяє нам, окрім іншого, відзначити важливість філософської думки, а також пропонує людям в усьому світі ділитися одне з одним філософською спадщиною поколінь.

Цей день проголосили в 2005 році, його відзначають кожен третій четвер листопада. В Україні свято відзначається з 2006 року: саме тоді в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка 16 листопада вперше був проведений міжнародний науковий симпозіум, присвячений цьому дню.

Філософський факультет не порушив своїх традицій і провів круглий стіл «Філософія у публічному просторі». У дискусії взяли участь Людмила ШашковаВолодимир ПриходькоАндрій БаумейстерМихайло БойченкоАнна ЛактіоноваВалентин Гладких, Олексій Якубін, магістри Денис ЧернецькийКатерина ДемерзаОлександр Комаров, тож усі представники філософського факультету були активними учасниками дискусії. 

У межах дискусії обговорювалося широке коло питань, зокрема, підсилення інтересу до філософії в суспільстві; відкритість філософії та нові місця її присутності; роль філософії й філософів у публічному інтелектуальному житті українського суспільства; популяризація філософії та безліч інших.

А на завершення Дня студентський парламент філософського факультету провів для всіх охочих захопливий квест «У пошуках істини».

 

Центр комунікації

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024