Новини

 

Офіційна заява

27.11.2017

Роз’яснення ситуації, що склалася навколо декана факультету інформаційних технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юрія Теслі.

Останнім часом у засобах масової інформації з’являються статті, автори яких не лише негативно оцінюють наукові погляди Юрія Теслі, а й звинувачують Університет у бездіяльності та ігноруванні громадської думки.

Для розуміння проблеми варто розмежувати адміністративну роботу та наукові інтереси співробітників.

Юрій Тесля в Університеті обіймає посаду декана факультету. Така адміністративна посада вимагає відповідних знань та компетенцій.

Чинний декан за базову освіту має спеціальність «Автоматизовані системи управління» (КІБІ, 1980 рік, диплом з відзнакою), в 1989 році за цим самим напрямком захистив кандидатську дисертацію. У 1995 році Юрій Тесля пройшов підготовку в США за програмою Світового банку підготовки фахівців для України з методології управління проектами (Project Management). У 2001 році захистив докторську дисертацію на тему «Теоретичні основи, методи та засоби матричних інформаційних технологій управління будівництвом складних енергетичних об'єктів».

У 2004 році був нагороджений медаллю «За працю і звитягу», а у 2009 йому присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки за роботу «Системи прогнозованого активного управління проектами  та програмами соціально-економічного розвитку України в сферах освіти, науки і виробництва».

Відповідно, на час призначення на посаду декана КНУ імені Тараса Шевченка Юрій Тесля відповідав всім формальним критеріям здобувача і мав вагомий досвід адміністративної роботи на керівних посадах.

Як викладач – професор на 0,5 ставки за сумісництвом, згідно з відомістю розподілу годин по кафедрі технологій управління, – Юрій Тесля викладає такі дисципліни: «Системний аналіз та прийняття управлінських рішень», «Інтелектуальний аналіз даних», «Вступ до спеціальності», «Управління науковими проектами», «Застосування сучасних інформаційних технологій в управлінні проектами».

Щодо наукових інтересів та монографій Юрія Теслі. Роз’яснення та експертні висновки з оцінки наукових теорій можуть давати винятково фахівці, а вирішення суперечок та дискусії бажано залишати у наукових колах. Та наразі ця ситуація вийшла за межі наукової площини. Юрій Тесля подав позов до суду на захист своєї репутації, процес розпочато і досі триває.

Університет – державна установа, що діє виключно в правовому полі. Поки не завершено судового процесу й не винесено рішення, Ректорат не має законних підстав вчиняти будь-які адміністративні дії чи санкції. Суб’єктивна думка чи оціночні судження навіть авторитетних фахівців не можуть ставати мотивацією до каральних дій, спрямованих Університетом на своїх співробітників.

 

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024