Новини

 

Наші фахівці взяли участь у Міжнародній конференції з урбокліматології у Франції

11.08.2015
Процес урбанізації та пов’язані з ним екологічні проблеми постійно перебувають у центрі уваги міжнародних організацій та наукових установ, що працюють над стратегіями безпечного розвитку суспільства і природи. Хаотична забудова міст, надмірна концентрація стаціонарних та пересувних джерел забруднення повітря на їхній території призводить до поступового самознищення міського населення. Мало хто дійсно усвідомлює масштаби проблеми. Щороку від приземного озону, що продукується на забруднених автомобільними викидами вулицях міст гине близько 1 млн. людей (респіраторні хвороби), 3-4 мільйони помирає від кардіологічних хвороб, пов’язаних із проникненням в кровоток через легені дрібнодисперсних завислих частинок діаметром 2,5 мкм і менше (сажа дизельних двигунів), ще близько 300 тис. чоловік помирає від раку легень.

Ця сумна статистика посилюється через вплив несприятливих метеорологічних процесів, таких як хвилі тепла, або особливостей клімату міст (острови тепла). Метеорологічні чинники здатні посилити або послабити вплив забруднення повітря на людський організм. Саме цими питаннями і займається урбокліматологія. Існує Міжнародна асоціація з урбокліматології, до якої входять і співробітники кафедри метеорології та кліматології географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка.
, що проходила у м. Тулуза (Франція) 20-24 липня. Конференція стала фаховим майданчиком для науковців-урбокліматологів, де вони обмінювалися сучасними науковими розробками та обговорювали шляхи їхнього прикладного використання у кліматичному дизайні та управлінні містами. У конференції взяло участь близько 600 учасників з 60 країн світу. Найбільше представників було з Японії (70 учасників), Китаю (60), Франції (60), США (50), Німеччини (40).

Наші науковці професор Сергій Сніжко та доцент Ольга Шевченко представили дві доповіді, у яких оцінили вплив хвиль тепла (так називаються жаркі періоди погоди певної тривалості, обумовлені специфічними синоптичними процесами в атмосфері) на збільшення рівня забруднення атмосферного повітря у місті Києві, а також проаналізували вразливість міст України до змін клімату та запропонували заходи з їхньої адаптації до майбутніх кліматичних умов.

Кафедра висловлює вдячність METEOFRANCE за запрошення та фінансову підтримку участі українських вчених у Конференції.



Метеорологи Київського національного університету імені Тараса Шевченка серед учасників конференції

Прес-центр


Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024