Новини

 

І спізнаєте правду

11.03.2014
До 200-річчя Тараса Шевченка в університеті відкрито унікальну документальну виставку «… І спізнаєте правду, і правда визволить вас» (Євангеліє від Івана, глава 8, стих 32)

Знамениті слова Спасителя, зафіксовані євангелістом Іваном, стали життєвим кредом для невеличкої групи української інтелігенції, яка наприкінці 1845 р. в Києві створила легендарне Кирило-Мефодіївське товариство (братство). Саме таке посилання: «Іоан, гл. VIII, ст. 32», було викарбуване на особистій печатці одного з лідерів та ідеологів братства, викладача Київського університету Миколи Костомарова. Шукаючи правду, гідність, свободу братчики пройшли тернистий шлях становлення власного світогляду, який привів їх до ідей просвіти слов’янства, рівності та автономності слов’янських націй у майбутній загальнослов’янській державі.

За свої демократичні й гуманістичні переконання молодим людям довелося заплатити високу ціну – арешти, слідства, ув’язнення, заслання, моральні та фізичні страждання… Про все це розповідають документи, представлені на виставці, які дозволять відвідувачам ближче познайомитися з головними учасниками Кирило-Мефодіївського товариства – новітніми апостолами слов’янства; з першоджерел дізнатися про їхні основні ідеї; побачити «ціну» зради…

Виставка підготовлена на базі документів слідства, оригінали яких зберігаються в Державному архіві Російської Федерації у Москві, а копії в Центральному державному історичному архіві України в Києві. Також для роботи над виставкою було залучено цілу низку копій малярських робіт Т.Г. Шевченка, зроблених з оригіналів, які зберігаються в Національному музеї Тараса Шевченка в Києві.

Співробітники музею історії Київського університету висловлюють сердечну вдячність керівництву Центрального державного історичного архіву України за отриману можливість відкопіювати слідчі документи кирило-мефодіївців, а також керівництву Національного музею Тараса Шевченка за надані високоякісні копії картин Кобзаря.












Прес-центр

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024