Новини

 

Володимир Бугров: «Без інвестицій в освіту, без ефективної співпраці науки й бізнесу неможливо збудувати успішну країну»

14.03.2023

Про співпрацю освіти, науки та бізнесу задля підготовки високопрофесійних фахівців у галузі хімії, медицини, фармацевтики йшлося під час підписання Меморандуму про співпрацю між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Акціонерним товариством «Фармак» 14 березня 2023 року.

 

Своїми підписами Меморандум скріпили ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров та виконавчий директор АТ «Фармак» Володимир Костюк.

Володимир Бугров підкреслив, що підписаний документ розширить шляхи співробітництва між Університетом та АТ «Фармак». Він зауважив, що Хімічний факультет і відділ сприяння працевлаштуванню та роботи з випускниками вже мають досвід співпраці з компанією.

Ректор наголосив: «Подальша відбудова України та її успішний розвиток залежать від нашої спільної роботи для забезпечення якості освіти спеціалістів, підготовку яких провадить Університет. Разом нам під силу здійснювати наукові дослідження з розробок нових вітчизняних ліків. Без інвестицій в освіту, без ефективної співпраці науки й бізнесу неможливо збудувати успішну країну».

У КНУ імені Тараса Шевченка та АТ «Фармак» переконані, що процвітаюча держава – це насамперед висококваліфіковані кадри.

Виконавчий директор АТ «Фармак» Володимир Костюк своєю чергою зазначив: «Ми налаштовані на плідну та серйозну співпрацю. Двері лабораторій «Фармак» відтепер будуть ще ширше відкриті для практикантів Університету. Ми усвідомлюємо, що навіть найсучасніше обладнання – ніщо без людей, які на ньому працюють. А підготовка справжніх профі у галузі хімії, фармацевтики та медицини вимагає часу, значних зусиль та інвестицій».

АТ «Фармак» має на меті також допомогти КНУ імені Тараса Шевченка в створенні інноваційного науково-дослідницького центру «BioMed-Sсiеnce Hub», що наразі проєктується на базі навчального закладу.

За словами директора  ННІ високих технологій Ігоря Комарова, «BioMed-Sсiеnce Hub» дозволить ефективно впроваджувати iнновацiйнi технологiї шляхом апробацiї та реалiзацiї високотехнологiчних start-up компанiй, що працюватимуть над розробкою новiтнiх технологiй лiкування i дiагностики поширених хвороб, та проводити доклінічні й клінічні дослідження нових лікарських засобів.

Після церемонії підписання Меморандуму відбулася екскурсія 4-м цехом, зокрема дільницею виготовлення твердих лікарських засобів і дільницею пакування.

 

Довідково:

АТ «Фармак» з 2010 року – лідер фармацевтичного ринку України та один із найбільших експортерів лікарських засобів. Має два заводи у Києві та Шостці.

На підприємстві функціонують 25 виробничих дільниць. У «Фармак» створений повний цикл виробництва – від синтезу класичних та біотехнологічних АФІ до виготовлення різноманітних готових лікарських форм. Виробничі потужності, лабораторно-технічний комплекс компанії мають міжнародну сертифікацію та відповідають високим вимогам європейських стандартів GMP.

За останні 5 років «Фармак» успішно пройшов 75 інспекцій та аудитів, що були проведені українськими та міжнародними регуляторними органами, а також компаніями-партнерами з Великобританії, Швейцарії, Німеччини, Польщі, Словаччини, Чехії, Латвії, Литви, Ізраїлю та Грузії.

АТ «Фармак» проводить розробку близько 100 складнокомпонентних лікарських засобів. Щорічно на ринок виходить до 20 нових препаратів. Загалом R&D-комплекс компанії налічує 12 лабораторій та 1 дослідно-промислову дільницю.

Компанія реінвестує в розвиток до 90% прибутку. Щорічні інвестиції в наукові дослідження й розробки становлять близько 15 млн доларів США. Власний науковий потенціал компанії налічує 180 науковців, 46 кандидатів наук, 5 докторів наук. Підприємство налагодило наукові партнерства з понад 50 компаніями та науково-дослідними закладами світу.

Фото: Центр комунікацій КНУ, АТ «Фармак»

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024