Новини

 

Книга пам'яті Університету: Дмитро Павличко

30.01.2023

29 січня 2023 року, на 94-му році життя перестало битися серце всесвітньо відомого українського поета, перекладача, дипломата, Героя України, визначного громадсько-політичного діяча, автора однієї з найулюбленіших українських пісень «Два кольори», великого друга Шевченкового університету Дмитра Павличка.

 

Він – людина-епоха. Його внесок у державотворчі процеси, розвиток української літератури, національної культури важко переоцінити.

Дмитро Павличко – лавреат Національної премії імені Тараса Шевченка та Герой України. Це звання поет отримав у 2004 році «за визначний особистий внесок у розвиток української літератури, створення вершинних зразків поетичного слова, плідну державну і політичну діяльність».

Павличко також був одним з найвизначніших українських перекладачів. Зокрема завдяки йому перше українською мовою з'явилося повне зібрання творів Шекспіра в шести томах (видання «Дніпро» 1986 рік).

Крім того, протягом життя Дмитро Павличко мав активну громадянську позицію. З осені 1945 року по літо 1946 року він був ув'язнений за справою щодо звинувачення в належності до УПА. Згодом Павличко одним з організаторів Народного руху України, Демократичної партії України, першим головою Товариства української мови імені Т. Г. Шевченка.

Поет є також одним з авторів Декларації про державний суверенітет України та першої зовнішньополітичної доктрини самостійної держави, що передбачала нейтральний та позаблоковий статус України – іноді цю доктрину іменують саме «доктриною Павличка».

У 2004-му, в одному із сонетів збірки «Покаянні псалми» Дмитро Павличко написав рядки, що стали, вочевидь, його особистою молитвою за Україну і не втратили для нього актуальності і через багато років після їх створення.

Благослови, мій Боже, Україну,

З'єднай водно всі київські церкви,

Завмерлу нашу мову оживи,

Козацьку славу підніми із тліну.

Я смерть свою молитвою зустріну,

Вклонюсь Тобі з-під каменя й трави,

Але не дай, щоб служники Москви

Знов обернули край мій на руїну!

 

Родина Шевченкового університету схиляє голови перед світлою пам’яттю великої Людини, Поета, Громадянина і Друга. Спомин про Митця житиме у серці кожного із нас.

 

Фото Валерія Попова, зроблене на урочистостях із нагоди 90-річчя Дмитра Павличка 6.11.2019 року в ННІФ КНУ імені Тараса Шевченка.

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024