Новини

 

Університет відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні

20.01.2023

Робоча зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Молдова в Україні Валеріу Ківерь з ректором КНУ імені Тараса Шевченка Володимиром Бугровим відбулася 20 січня 2023 року у Головному навчальному корпусі Університету.  

 

Володимир Бугров представив поважним гостям Університет, його унікальну історію та структуру, освітні й наукові можливості. Ректор розповів також і про роботу університету в умовах війни, про пошкодження корпусів 10 жовтня та 31 грудня 2022 року. Він подякував Уряду Молдови за сприяння у транзиті студентів-іноземців КНУ у березні 2022 року. «Ваша підтримка є дуже цінною для нас», – наголосив ректор.

У свою чергу Надзвичайний та Повноважний Посол Валеріу Ківерь наголосив, що Молдова й надалі буде надавати всю необхідну підтримку для України та побажав витримки і перемоги. Пан Посол нагадав, що 6 грудня 2022 року відбулася зустріч прем’єр-міністрів Молдови та України, на якій посадовці підписали Угоду про співпрацю у сфері вищої освіти терміном на 5 років. Документ передбачає щорічне призначення, на засадах взаємності, безоплатних стипендій для бакалаврів, магістрів і докторантів, організацію тренінгів, семінарів, практичних й навчальних курсів для студентів і викладачів з Республіки Молдова та України. Погодилися співпрацювати у сфері вищої освіти шляхом розробки спільних проєктів у рамках програм Європейського Союзу, Ради Європи, ООН, ЮНЕСКО та інших міжнародних організацій. Пан Посол та ректор КНУ домовилися про пошук спільних траєкторій у рамках підписаної прем’єр-міністрами Угоди.

Пан Штефан Горда, радник-посланник Посольства, повідомив, що 2023 рік у Молдові – рік України. «Ваш біль проходить через нас, через наші сім’ї», тому «Молдова з Україною мають глибше пізнати одна одну». Пан радник-посланник наголосив на тому, що співпраця з Університетом дуже важлива, адже «є багато нагальних питань, які потребують опрацювання вашими і нашими вченими спільно».

Ректор Володимир Бугров запросив Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Молдова прочитати лекцію для спеціальної сертифікаційної програми Training European Studies EU2U на базі Центру європейської освіти КНУ, яка стартувала 19 грудня 2022 року. На знак взаємної поваги сторони обмінялися пам’ятними подарунками.

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024